Majka ubijene Mihaele: Život nam se okrenuo. Patimo, žalimo, ne vjerujemo

Foto: Borna Jaksic/PIXSELL, Marin Franov/CROPIX; Privatni album

Danas je u Osijeku počelo suđenje donedavnom policajcu Marku Smažilu, koji je koncem rujna prošle godine iz službenog pištolja usmrtio 21-godišnju studenticu Mihaelu Berak s kojom se prethodno kratko viđao. Smažila se tereti da je 20. rujna 2023. oko 22 sata u Osijeku, u nakani da ubije 20-godišnju Berak, iz službenog pištolja ispalio hitac i pritom joj zadao tešku i po život opasnu tjelesnu ozljedu te je umrla na mjestu događaja.  

>> Policajac koji je ubio Mihaelu doveden s lisicama na rukama i nogama. Počelo suđenje 

Suđenje je zatvoreno za javnost nakon prijedloga Jasmine Bošnjak, zamjenice osječkog Županijskog državnog odvjetnika, uz obrazloženje da će se ispitivati detalji osobnog života žrtve. 

Kako Index doznaje od dijela ljudi prisutnih u sudnici, Smažil djeluje hladno, a rečeno nam je da je u trenutku ulaženja u sudnicu djelovao ljutito.   

Foto: Privatni album 

Mihaelina majka: Pokušavamo naučiti živjeti bez Mihaele 

Smrt Mihaele Berak dotukla je njezine roditelje, o čemu smo već ranije pisali nakon što je njezina majka Jadranka odlučila progovoriti o gubitku kćeri i sestre, nakon čega njihovi životi više nisu isti. 

Jadranka nam je danas kazala da obitelj nije dobro, da žive u dubokoj boli i tuzi te se pokušavaju naučiti na život bez Mihaele.   

"Nismo dobro. Srce nam je slomljeno. Život nam se okrenuo. Patimo, žalimo, ne vjerujemo da se to moglo dogoditi tako dobroj osobi kao što je naša Mihaela. Izgubili smo dio svog srca i duše. Nismo isti i ništa više nije isto. Učimo živjeti bez djeteta i sestre. 

Zamislite, rodite dijete, othranite ga, odgojite i pomognete mu usvojiti prave vrijednosti i netko si da pravo igrati se s tuđim životom i oduzeti ga tako surovo i s namjerom. Izgubili smo dijete u 20. godini, koje je tek počelo živjeti i veseliti se životu. Bila je marljiva, pametna, vedra, komunikativna i humana i nje više nema", kazala je Indexu Jadranka Berak.

DORH morao prekvalificirati slučaj, Mihaela se ranije prijateljicama žalila na Smažila

Osječka policija, čiji je službenik Smažil bio, nakon ubojstva teretila ga je za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti te dovođenje u opasnost života i imovine. Na koncu je osječko Županijsko državno odvjetništvo prekvalificiralo slučaj u kazneno djelo ubojstva. Predloženo je i određivanje istražnog zatvora, što je sudac istrage prihvatio.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave osječko-baranjske Krunoslav Patača kazao je ubrzo nakon događaja da je Smažil sam prijavio smrt djevojke. 

>> Završena istraga ubojstva Mihaele Berak. Nakon što ju je ubio, policajac je zvao šefa

Index je tada doznao kako je prva dojava govorila da je riječ o samoubojstvu, a Patača je i to indirektno potvrdio, izjavivši da "prva dojava nije govorila o kaznenom djelu".  U međuvremenu je Index objavio i poruke iz kojih se moglo iščitati da je Berak vrlo kratko poznavala Smažila. Ona se u porukama prijateljici žalila da mladi policajac "radi dramu" i da je "posesivan" iako se kratko poznaju. Poruke su sugerirale da policajac i žrtva ipak nisu bili u vezi.

>> Index objavljuje poruke u kojima se ubijena djevojka žalila na policajca 

Udruga Adela: Na mjesto policajca je zaposlen čovjek opasan po zajednicu

Iz udruge za ženska ljudska prava i razvoj demokracije Adela danas su kritizirali zatvaranje suđenja za javnost, ali i prijašnje postupke osječke policije. 

"Današnja odluka Županijskog suda u Osijeku da makne javnost sa suđenja ubojici Marku Smažilu pod izlikom zaštite žrtvinog obiteljskog života, uz pomoć suca Mladena Radičevića, koji u karijeri već ima ridikuloznu presudu, zapravo je pranje krvi s ruku osječke policije i kompletnog nefunkcionalnog sustava.

Udruga Adela podržava uklanjanje javnosti sa svjedočenja o intimnom životu Mihaele Berak, ali se ostatak suđenja, za koji se nadamo da se neće temeljiti na njezinom intimnom životu, morao ostaviti otvorenim za javnost. Suđenje Marku Smažilu je ujedno suđenje i osječkoj i hrvatskoj policiji, ali i čitavom sustavu jer na mjesto policajca je zaposlen čovjek koji očito nije bio sposoban za taj posao, koji je opasan po zajednicu.

Osječka policija je čitav slučaj htjela zataškati, možda čak ne zbog samog Smažila nego jer su htjeli prikriti da je taj čovjek, iako nesposoban za taj posao, zaposlen preko veze. Država danas ulaže u obvezni vojni rok i militarizaciju društva umjesto u policiju i sigurnost građana jer tada ne bi morali zapošljavati osobe poput Smažila, koji je isto tako žrtva sustava", kazali su. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.