Makedonski premijer ljut na EU i Bugare: Ako ćete nam naređivati, onda - ne, hvala

Foto: EPA

Konzervativni premijer Sjeverne Makedonije ljutito je reagirao na izvješća da je težnja njegove zemlje za ulaskom u Europsku uniju naišla na novu prepreku zbog spora sa susjednom Bugarskom. 

Premijer Hristijan Mickoski poručio je da Bruxelles želi "naređivati" što bi Sjeverna Makedonija trebala činiti i sugerirao da neće prihvatiti daljnje odgode pregovora o članstvu. Njegov istup dolazi nakon što su se pojavila izvješća da su veleposlanici u srijedu na sastanku u Bruxellesu odlučili nastaviti s procesom pridruživanja susjedne Albanije, neovisno o Sjevernoj Makedoniji.

Spor oko povijesti, jezika i kulture

Dosad su se te dvije zemlje zajedno kretale na europskom putu. Glasnogovornica Europske komisije Ana Pisonero odbila je potvrditi da su pregovarački putovi Albanije i Sjeverne Makedonije razdvojeni, ali je priznala da dvije zemlje jednako blizu početku pregovora.

"Naš stav je vrlo jasan, Komisija se raduje početku pregovora... što je prije moguće s Albanijom, a sa Sjevernom Makedonijom nakon što ispuni relevantne kriterije", rekla je. Sjeverna Makedonija je podnijela zahtjev za članstvom još u ožujku 2004., a status kandidatkinje dodijeljen joj je u prosincu sljedeće godine. 

Sjeverna Makedonija se s Bugarskom spori oko balkanske povijesti, jezika i kulture, piše Associated Press. Kako bi izašla iz slijepe ulice, prethodna vlada lijevog centra u Skoplju prihvatila je bugarski zahtjev da se u ustav Sjeverne Makedonije unese spominjanje bugarske etničke manjine.

Godinama ih blokirala Grčka

Međutim, nije imala parlamentarnu većinu da izvrši promjenu, a nova konzervativna vlada pod vodstvom Mickoskog kaže da će izmijeniti ustav samo ako Bugarska prvo odobri članstvo Sjeverne Makedonije u Europskoj uniji.

Mickoski je rekao da je nepravedno povezivati ​​izglede njegove zemlje za ulaskom u Europsku uniju sa zahtjevima Bugarske. "Za mene je ovo naređivanje. Ako je to uvjet za pregovore, onda ću u Bruxellesu reći - ne, hvala!" naglasio je. 

Europski Sjeverne Makedonije godinama je blokirala susjedna Grčka zbog još jednog spora oko povijesti i nasljeđa. Dogovor je postignut 2018. kad je Sjeverna Makedonija promijenila ime, odnosno dodala riječ "Sjeverna" u raniji naziv "Makedonija". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.