Malenoj Anđeli su nakon nesreće davali 2% šanse. Nakon 16 operacija sad se igra doma

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

ROK KRALJ, dječji kirurg iz Klaićeve bolnice, govorio je u Dnevniku N1 o slučaju šestogodišnje djevojčice Anđele koja je u srpnju primljena u Klaićevu s teškim oštećenjima šest organskih sustava nakon pada s traktora. Nakon 16 kompleksnih operacija i pet mjeseci dugog oporavka djevojčica je danas puštena kući.

>> VIDEO Curica Anđa kojoj su doktori iz Klaićeve spasili život: Prvo ću se igrati

Samo dva posto šanse za preživljavanje imala je kad je stigla u Klaićevu bolnicu.

>> VIDEO Kako su liječnici iz Klaićeve spasili život teško ozlijeđenoj djevojčici

“Imao sam sreću da Anđelu vidim osmi dan, kada je već bila stabilizirana. Dotad su životno ugrožavajuće ozljede bile sanirane”, rekao je dječji kirurg, dodavši da je slučaj težak te da puno takve djece podlegne tako teškim ozljedama.

“Postoje prognostičke tablice te se može donijeti kalkulacija kolika je mogućnost preživljenja. U slučaju male Anđele po nekim kalkulacijama imala je tek oko dva posto šanse”, rekao je Rok Kralj.

Bi li šanse za preživljavanje bilo veće da nije riječ o malom djetetu, teško je reći: “Mala djeca su krhka, ali su u nekim situacijama i otpornija. Imam iskustva samo s dječjim traumama. Dob donosi prednosti kao i nedostatke.”

“Ne ispunjava to što smo joj spasili život, već činjenica da će malena imati vrlo dobru kvalitetu života”, poručio je dječji kirurg iz Klaićeve bolnice.

"Ne sjećam se kad smo imali ovakvo kompleksno ozlijeđivanje"

O čudesnom oporavku male Anđele u RTL-u Danas govorio je još jedan liječnik iz Klaićeve. Riječ je o Stjepanu Višnjiću, pročelniku Zavoda za abdominalnu kirurgiju Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Potvrdio je kako mu je ovo vjerojatno bio najteži slučaj u karijeri.

"Kada se u ovoj poziciji, u ovoj bolnici, onda zaista vidite puno teške i ozbiljno ozlijeđene djece. međutim, da je ovako bilo ozlijeđeno, šest organskih sustava, to je zaista vrlo rijetko. Ne sjećam se kada smo zadnji put imali ovako kompleksno multiorgansko ozljeđivanje", ispričao je Liječnik Višnjić.

Komentirao je i male šanse za preživljavanje koje je malena Anđela imala kada je stigla u Klaićevu.

"Za svako dijete koje uđe u Klaićevu vrijedi pravilo da nema predaje", poručio je Višnjić i dodao kako se liječnici za njih bore od prvog dana.

U svakom trenutku smo planirali onaj najracionalniji i najsigurniji način kako da ju probamo fazu po fazu izvlačiti. Sama činjenica da je u pet mjeseci prošla 16 operativnih zahvata i da smo išli stalno korak po korak prema naprijed, prema kraju te ružne priče i da je na kraju izašla kao zdravo i funkcionalno dijete znači da je strategija bila dobra", objašnjava.

Za liječnički tim ono što je bilo iznenađujuće i motivirajuće je to da je Anđela bila izuzetno vesela i hrabra, kaže Višnjić, te je u svakom trenutku pokazivala volju da se izvuče.

"Čestitam svima koji su bili uključeni u liječenje i možemo biti ponosni. To je još jedan veliki uspjeh naše kuće", zaključio je.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.