KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Medak o novim mjerama za ugostitelje: Covid-redari, nema plesanja, svadbe do ponoći

Foto: Sanjin Strukić/Patrik Macek/Pixsell

PREDSJEDNIK Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak za Index je komentirao uvođenje novih epidemioloških mjera za ugostitelje, navodeći kako su one nerealne i da će, ako ih se ugostitelji budu pridržavali, svi redom propasti.

Ovo su nove mjere i preporuke za kafiće i restorane

  • Na svakih 50 osoba u ugostiteljskim objektima pazit će po jedan covid-redar
  • Broj osoba ovisit će o broju kvadrata objekta, po jedan gost na svaka četiri četvorna metra 
  • Fizički razmak između stolova treba biti tri metra
  • Ne smije biti švedskog stola
  • Zabranjeni su plesni podiji
  • Sve radi do ponoći pa tako i svadbe
  • Maske za goste dok hodaju po objektu i ne sjednu za stol i počnu konzumirati hranu i piće

"Jučer smo održali sastanak sa Stožerom i prema novim mjerama koje još nisu objavili, razmak između stolova u ugostiteljskom objektu mora biti tri metra, dok od stolca do stolca razmak mora biti 1,5 metar, a po osobi se mora osigurati četiri kvadrata. Trebamo imati i po jednog covid-redara na svakih 50 gostiju, kojeg bi mi trebali plaćati, a da kontrolira pridržavaju li se mjera", rekao je Medak za Index.

Istaknuo je kako je minimalna investicija ugostitelja po kvadratu lokala 1000 eura, a da se često penje i do 2000 eura.

"Restoran će u najboljem slučaju moći ostvariti promet od 3000 kuna dnevno, a hladni pogon za mjesec dana je oko 150.000 kuna"

"Uzmimo primjer da na 100 kvadrata lokala imaš investiciju od 150.000 eura. Dio prostora otpada na sanitarni čvor, kuhinju, šank te tako ostane svega 60 kvadrata uslužnog prostora. Dakle, na tom prostoru možeš uslužiti svega 15 gostiju. I sad uzmimo primjer da imamo ljude i na ručku i na večeri, po dva sitinga maksimalno (po dvije ture gostiju), s tim da je to nerealno jer u Hrvatskoj nemamo takvu platežnu moć da toliko ljudi dođe i na ručak i na večeru. Znači dnevno možemo imati maksimalno po 60 gostiju, a treba uzeti u obzir da je Hrvatskoj prosječan iznos računa u restoranu 55 kuna. Znači dnevni promet u jednom restoranu u ovom novim okolnostima može iznositi u prosjeku oko 3000 kuna. A hladan pogon restorana mjesečno košta oko 150.000 kuna. Da si teoretski cijelo vrijeme pun, ti si u debelom minusu", rekao je Medak.

"Rekli smo im da ne možemo tako raditi, odnosno da ćemo poštivati sve mjere pod uvjetom da nas država obešteti."

"Pozvat ćemo se na Ustav i tražiti da nas država obešteti"

"Pozvat ćemo se na članak 49 i 50 Ustava RH. U članku 49. lijepo piše: 'Država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu.' Pitam se što će biti s prijevoznicima, hoće li i njima ograničiti broj sjedala? Što je s javnim prijevozom, hoće li i tamo odrediti koliko je ljudi moguće pustiti u bus ili tramvaj? Članak 50. Ustava kaže da je zakonom moguće u interesu RH ograničiti ili oduzeti vlasništvo, uz naknadu tržišne vrijednosti. To sam i rekao jučer na sastanku sa Stožerom i oni su mi rekli da je to pitanje za vladu i premijera, a ja sam im rekao da nas se treba financijski obeštetiti ako žele da radimo prema ovim mjerama", kazao je Medak.

Navodi kako će ugostitelji poštovati sve mjere onda kad im bude financijski isplativo, a prema ovim mjerama im je posao, navodi, neisplativ.

>> Nove stroge mjere u Zagrebu: Maske obavezne negdje i na otvorenom, strože kontrole...

"Onaj tko bude poštovao sve mjere, a da je financijski isplativ, evo ja ću mu dati svoju imovinu. I još nešto, što ako gost odbije poštovati mjere, što bi ga konobar trebao legitimirati i prijaviti, a nas će se kažnjavati ako gost ne bude imao masku? Tko konobarima daje ovlasti da osobu traže podatke? Dakle, ok, sve ćemo ove mjere poštovati, ali nas prvo trebaju ovlastiti da ih provodimo, legitimiramo goste i da nas financijski obeštete da ne budemo neisplativi", kazao je Medak za Index.

Od danas je, podsjetimo, obvezno nošenje maski za goste i zaposlene u svim ugostiteljskim objektima, osim pri konzumiranju hrane i pića, a tijekom dana će HZJZ i službeno objaviti ostale izmjene i nadopune obaveznih mjera i preporuka. 

Medak mjeru nošenja maski za goste objašnjava da ta mjera potječe iz Njemačke gdje se pokazala dobrom, s minimalnim brojem zaraza, te vjeruje da će tako biti i u Hrvatskoj, odnosno da će gosti biti sigurni. 

Covid-redari, ukidaju se plesni podij i švedski stol, sve radi do ponoći

Na sastanku se razgovaralo i o svadbama, što je, kako je kazao, "izregulirano maksimalno", te će i za svadbe biti postrožene mjere pa vjeruje da tu, kao ni u klubovima, neće biti zaraza.

"Bitno je i da će svi raditi do 24 sata - klubovi i ostali objekti, a i svadbe će moći biti do tog doba i nijedan objekt neće moći raditi poslije tog vremena, pa ni klubovi", naveo je Medak.

Za svadbe je još dodao da broj okupljenih ne bi bio ograničen, ali se moraju svi prijaviti do pet dana do početka svadbe i mora se voditi evidencija svih gostiju, da se svi pridržavaju mjera i da se i tako može voditi nadzor.

To ne znači da ih neće moći biti primjerice do tisuću, nego se moraju omogućiti četiri metra kvadratna po osobi radi držanja distance, a na svima koje imaju do 50 osoba morat će ordinirati tzv. covid-redari. Ukida se i plesni podij i sve će morati biti gotovo do 24 sata, a hrana će se morati služiti na stolove i ne smije biti buffeta ili švedskih stolova.

Napomenuo je i da će se ugostitelji toga i pridržavati, a na pitanje je li im to prihvatljivo odgovorio je da nemaju izbora te da žele i nastoje raditi u skladu s epidemiološkim mjerama.

Gostima poručuje da se ne trebaju bojati zaraze ako se pridržavaju mjera.

Ugostitelji od vlade očekuju ekonomsku kompenzaciju

"Stožeru smo jasno rekli da ekonomski ne možemo opstati s takvim mjerama i bez obeštećenja, na što su rekli da to nije pitanje za njih, nego vladu, i da će joj to prenijeti", kazao je Medak objasnivši da se obeštećenja odnose na prije svega ekonomska pitanja, poput sniženja stope PDV-a ili odgode plaćanja PDV-a ili neke subvencije ili drugog, bez čega ugostiteljstvo u sadašnjim okolnostima nije održivo.

Naime, kako je objasnio, svaki objekt specifičan je prostorno i po ponudi i ne mogu svi s mjerama zaraditi koliko je potrebno za nabavu sirovina, isplatu plaća, održavanje i drugo, a pogotovo ne ako je za sve lokale, pa i one male od primjerice 25 kvadratnih metara, uvjet da po gostu osiguraju četiri kvadratna metra, što će biti obvezno za sve objekte.

Medak je kazao i da su sve mjere usuglašene sa Stožerom te da bi ih Stožer trebao objaviti u utorak, nakon što ih uobliči u dokument.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.