Međimurje osiguralo građanima 100.000 eura za obnovljive izvore energije

Foto: Shutterstock

Međimurska županija drugu je godinu zaredom provela Javni poziv za sufinanciranje povećanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, podigavši sredstva na 100.000 eura, gotovo dvostruko više nego lani, objavljeno je danas. Poziv je i ovoga puta naišao na velik odaziv, a od ukupno zaprimljenih 150 prijava, 129 ih je odobreno, što čini čak 86 posto svih zaprimljenih prijava.

Župan Matija Posavec istaknuo je da ovi rezultati ne samo da svjedoče o velikoj zainteresiranosti građana za prelazak na obnovljive izvore energije već i o odlučnosti Međimurske županije da predvodi energetsku tranziciju prema održivoj budućnosti. 

"Ove godine gotovo udvostručili iznos sredstava"

"U okviru strategije Međimurske županije za obnovljive izvore energije, izuzetno nam je važno motivirati građane da shvate koliko je značajno ulagati u ovu vrstu energije", naglasio je župan, dodajući da Županija želi biti primjer u tom području. 

"Već prošle godine svjedočili smo velikom interesu pa smo ove godine gotovo udvostručili iznos sredstava. Ponovno će na desetke kuća biti uključene u sustav, a planiramo dodatno povećati sredstva za sljedeću godinu", zaključio je župan Posavec.

"Time će Međimurska županija nastaviti biti primjer ostalim regijama"

Ovim je pozivom ukupno instalirano 573.06 kW fotonapona na 77 obiteljskih kuća, što će donijeti godišnju proizvodnju električne energije od 659.02 MWh koji se neće morati kupovati od opskrbljivača na tržištu. Kako je naglašeno, to je ukupna godišnja ušteda od 100.000 eura.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović izjavio je da planiraju s ovakvim programima nastaviti i u budućnosti. "Time će Međimurska županija nastaviti biti primjer ostalim regijama u Hrvatskoj, pokazujući kako lokalna zajednica može aktivno doprinijeti globalnim ciljevima zaštite okoliša i održivog razvoja", kazao je Radanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.