Meksiko će danas dobiti prvu predsjednicu, u izbornoj kampanji ubijeno 38 kandidata

Foto: EPA

Meksikanci su danas izašli na povijesne izbore jer će prvi put najvjerojatnije izabrati ženu na predsjedničku dužnost. Očekuje se pobjeda Claudije Sheinbaum, kandidatkinje vladajuće stranke.

Sheinbaum je prema anketama vodeća kandidatkinja, a ima značajnu prednost pred glavnom suparnicom Xochitl Galvez, kandidatkinjom opozicijske koalicije sastavljene od Institucionalne revolucionarne stranke (PRI), koja je Meksikom vladala oko sedam desetljeća do demokratskih izbora 2000. godine, desničarskog PAN-a i ljevičarske stranke PRD.

Sheinbaum, obrativši se novinarima iz svoga automobila, rekla je da je ovo povijesni dan i da se osjeća zadovoljno na putu prema svom biračkom mjestu.

"Svatko mora izići i glasati", rekla je Sheinbaum, fizičarka i bivša gradonačelnica Ciudad de Mexica, tijekom javljanja uživo na lokalnoj televiziji.

Sheinbaum u velikoj prednosti pred prvom protukandidatkinjom

Predsjednik na odlasku Andres Manuel Lopez Obrador, mentor favoritkinje, pozdravio je pristaše i pozirao za fotografiju dok je išao prema predsjedničkoj palači kako bi glasao sa svojom suprugom Beatriz Gutierrez Muller. Galvez, poslovna žena i senatorica, razgovarala je sa svojim pristašama na putu prema biralištu. "Bog je sa mnom", rekla je Galvez dodavši da očekuje težak dan.

Izbore su zasjenili nasilje i ubojstva 38 kandidata tijekom kampanje, uključujući lokalnu kandidatkinju koja je ubijena noć prije izbora. To je najveći broj žrtava u modernoj povijesti zemlje, što je potaknulo brige zbog prijetnje koju zemlji predstavljaju zaraćeni narkokarteli.

Pobjeda bilo koje kandidatkinje slavit će se kao velik korak u Meksiku jer će zemlja koju se često kritizira zbog njezine mačo kulture dobiti prvu čelnicu.

Pobjednica će se suočiti s teškim izazovima, osobito po pitanju suzbijanja organiziranog kriminala i nasilja, nestašice struje i vode i pridobivanje proizvođača da presele svoju proizvodnju u Meksiko kako bi nabavni lanci bili bliže glavnih tržišta. Pobjednica će se također morati pozabaviti Pemexom, državnim naftnim divom koji se već dva desetljeća suočava s opadanjem proizvodnje te se guši u dugovima.

Sheinbaum obećala nastavak politike Obradora

Obje kandidatkinje obećale su proširiti socijalne programe, što bi mogao biti izazov uslijed velikog deficita ove godine i tromog rasta BDP-a koji će sljedeće godine, prema središnjoj banci, iznositi samo 1.5 posto. Sheinbaum je odbacila tvrdnje opozicije da će biti "marioneta" Lopez Obradora iako je obećala da će nastaviti mnoge njegove politike, uključujući one koje su pomogle najsiromašnijim Meksikancima.

Nova predsjednica, koja bi svoj šestogodišnji mandat trebala početi 1. listopada, također će se suočiti s napetim pregovorima s SAD-om uslijed velikog priljeva migranata preko Meksika i sigurnosne suradnje zbog trgovine narkoticima u vrijeme kad SAD-om hara epidemija upotrebe fentanila.

Gotovo 100 milijuna Meksikanaca ima pravo glasa na izborima u nedjelju, kad se glasa i za gradonačelnika Ciudad de Mexica, osam guvernerskih pozicija, oba doma parlamenta i niz drugih regionalnih i lokalnih pozicija. Birališta se zatvaraju u šest sati poslijepodne po lokalnom vremenu. Prvi službeni prijevremeni rezultati očekuju se kasno noćas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.