Meksikom vladaju narkokarteli i siromaštvo. Ova žena želi to promijeniti

Foto: EPA

Dok Claudia Sheinbaum, favoritkinja na predsjedničkim izborima u Meksiku, stiže na skup u prepunom parku u gradu Orizabi, gomila počinje skandirati: "Predsjednica!"

Njezini obožavatelji uvjereni su da bi upravo ona mogla postati prva žena predsjednica u povijesti Meksika.

Ankete pokazuju da bi mogli biti u pravu. Sa svojom najbližom suparnicom Xóchitl Gálvez, također ženom, i jedinim muškarcem u predsjedničkoj utrci koji je treći po anketama, Meksiko će gotovo sigurno prekinuti stoljetnu dominaciju muškaraca na najvišim položajima u zemlji.

"Mačistička zemlja"

Na tečnom engleskom jeziku Sheinbaum, koja pripada vladajućoj stranci Morena, kaže da je činjenica da su obje vodeće kandidatkinje žene znak da se meksičko društvo konačno razvija. “To je simbol za Meksiko. Mislim da je to i simbol za svijet”, rekla je za BBC.

“Meksiko se godinama naziva mačističkom zemljom. Ali Meksikancima sada upravlja mnogo žena i to je promjena,” kaže bivša gradonačelnica Mexico Cityja, naglašavajući ravnopravnost spolova u kabinetu i veliki broj žena koje su guvernerice država. “Vidim mlade djevojke koje su uzbuđene što će žena biti predsjednica", dodaje.

Meksiko je zemlja u kojoj se dnevno u prosjeku ubije 11 žena, a Sheinbaum je brzo priznala da je potrebno učiniti više kako bi se smanjilo nasilje nad ženama. To je lakše reći nego učiniti.

Veracruz je jedna od pet meksičkih država s najgorim brojem ubojstava žena u zemlji. Samo nekoliko dana prije posjeta Sheinbaum toj istočnoj državi, tijelo 23-godišnje Isamar Galindo pronađeno je vezanih ruku, mučeno, umotano u deku i bačeno u kanal.

"Preobrazba Meksika"

"Duboke promjene ne događaju se preko noći", kaže Sheinbaum o ukorijenjenim problemima mačizma i rodno uvjetovanog nasilja u meksičkom društvu.

Tijekom cijele kampanje njezina je poruka ostala ista. Bude li izabrana, kaže, nastavit će društveni i politički proces koji je pokrenuo njezin mentor, dosadašnji predsjednik Andrés Manuel López Obrador koji se po meksičkim zakonima ne može ponovno kandidirati.

Njihovi pristaše to nazivaju "Četvrtom preobrazbom Meksika", uspoređujući ga s drugim ključnim trenucima u meksičkoj povijesti, uključujući neovisnost i Meksičku revoluciju.

López Obrador je uveo niz mjera kako bi ublažio siromaštvo, uključujući stipendije za studente i univerzalnu državnu mirovinu. Programi su toliko popularni da su oporbeni kandidati morali obećati da ih neće ukinuti.

Nasilje i siromaštvo

Protivnici, posebice njezina glavna suparnica, Xóchitl Gálvez, kažu da je predsjednik López Obrador populist i prikazuju Sheinbaum samo kao svoju marionetu, koja se ne može osloboditi svoje prevelike osobnosti.

“Naravno da sam iz istog pokreta kao i López Obrador. Zajedno smo se borili više od 20 godina da imamo vladu kakvu imamo, za mogućnosti i prava koja smo izborili za Meksikance”, odgovara Sheinbaum."Vladat ću s istim načelima na svoj način i to je dobra stvar za meksičke ljude", dodaje.

Meksiko je zemlja koju već godinama potresa visoka razina nasilja, kriminala i nemira. Gálvez upozorava da 9 milijuna ljudi živi u ekstremnom siromaštvu, nejednakost je ogromna, a u sukobima moćnih narkokartela u posljednjih je 15-ak godina život izgubilo i do 200 tisuća ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.