Microsoft ulaže 4.3 milijarde eura u Italiju

Foto: EPA

Američki softverski div Microsoft najavio je 4.3 milijarde eura ulaganja u infrastrukturu za umjetnu inteligenciju i za upravljanje podacima u Italiji, skicirajući obrise središta koje bi trebalo obuhvatiti cijeli Mediteran i sjevernu Afriku.

ItalyNorth svrstat će se u skupinu najvećih Microsoftovih podatkovnih centara u Europi i bit će podatkovno središte za Mediteran i sjevernu Afriku, navela je tvrtka.

Najavljena ulaganja protegnut će se na razdoblje od dvije godine, dodali su u priopćenju objavljenom u srijedu.

Šef Microsofta imao sastanak s premijerkom Italije

Predsjednik Microsofta Brad Smith sastao se s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni, izvijestio je ured šefice vlade. Rim je izrazio zadovoljstvo ulaganjem koje će ojačati digitalnu ulogu Italije na Mediteranu, istaknuli su.

U ponedjeljak se Meloni sastala i sa šefom američkog fonda BlackRock Larryjem Finkom, kako bi razgovarali o mogućim ulaganjima u podatkovne centre i prateću energetsku infrastrukturu.

Tema razgovora bila su i moguća ulaganja u talijansku prometnu infrastrukturu i u druge strateške sektore, izvijestio je ured premijerke, ne navodeći pojedinosti.

Microsoft će osnovati fond za ulaganja u podatkovne centre i energetske projekte za AI

Sredinom rujna BlackRock je bio objavio da će s Microsoftom osnovati fond za ulaganja u podatkovne centre i energetske projekte za umjetnu inteligenciju.

"Fond Global AI Infrastructure Investment Partnership trebao bi proširiti nabavne lance za umjetnu inteligenciju i osigurati više struje", izvijestili su. 

Glavni partner u fondu bit će investicijska tvrtka iz Abu Dhabija MGX, a stručno znanje osigurat će američki proizvođač čipova Nvidia. Kompanije su navele da žele razviti investicijski potencijal od 100 milijardi dolara, kada se uključi financiranje duga, napominjući da će većina ulaganja biti usmjerena u SAD, a ostatak u zemlje partnere.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.