Milano traži da se ime Silvija Berlusconija makne iz naziva aerodroma

Foto: EPA, Shutterstock

Spor u vezi zračne luke Silvio Berlusconi u Italiji dobio je nastavak kada je i grad Milano zatražio da se promijeni naziv aerodroma koji nosi ime pokojnog talijanskog premijera i medijskog mogula poznatog po skandalima. 

Gradonačelnik Beppe Sala izjavio je da se grad priključio pozivima drugih općina da se promijeni naziv koji je odredio Rim. Talijanski mediji danas prenose da bi se postupak pred administrativnim sudom mogao održati idući tjedan.

Desničari progurali promjenu imena

Ministar prometa iz krajnje desnice Matteo Salvini forsirao je i odobrio naziv kojemu su se snažno protivili stanovnici Milana.

Desničarska stranka Forza Italia, koju je utemeljio Berlusconi, dio je vladajuće koalicije premijerke Giorgie Meloni.

Sala, gradonačelnik iz stranke lijevog centra, tvrdi da se prema zakonu aerodrom može imenovati samo prema javnim osobama od čije je smrti prošlo deset i više godina.

Nekadašnjoj zračnoj luci Malpensa, oko 50 kilometara od grada, u lipnju je službeno promijenjen naziv u Aerodrom Silvio Berlusconi. Berlusconi je umro u lipnju 2023. u 86. godini. Nekretninski poduzetnik koji je postao medijski mogul osnovao je vlastitu konzervativnu stranku Forza Italia 1990-ih i krenuo u politiku. Dugo je bio i na čelu nogometnog kluba AC Milan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.