Milanović: Prije sam na američkim izborima navijao za Bidena, sada ću šutjeti

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je u Krakovu da nema favorita na ovogodišnjim američkim predsjedničkim izborima iako je prošli put otvoreno navijao za aktualnog predsjednika, demokrata Joea Bidena. 

Milanović je sudjelovao na sastanku neformalne skupine Arraiolos koja okuplja šefove država zemalja EU bez izvršnih ovlasti. Na skupu je sudjelovalo ukupno 11 predsjednika, a glavna tema skupa bila je budućnost transatlantskih odnosa upravo uoči američkih predsjedničkih izbora 5. studenoga.

"Zadnji put sam otvoreno navijao za Bidena, sada ću šutjeti"

Na pitanje novinara nakon skupa ima li svog favorita rekao je: "Nemam ovaj put. Zadnji put sam navijao za (američkog predsjednika Joea) Bidena. I to otvoreno, a sada ću šutjeti", kazao je.

Na američkim predsjedničkim izborima sučelit će se demokratkinja Kamala Harris i republikanac Donald Trump.

"Europa se mora malo osamostaliti. Mi sada ovdje ne možemo biti u panici tko će pobijediti na američkim izborima. Netko će pobijediti", kazao je.

Vezano uz dvije od tema skupa u Krakovu, Ukrajinu i proširenje zapadnog Balkana, Milanović je kazao da je "i dalje protiv vojnog uplitanja u taj sukob koji postaje opasan i nehuman".

"Kandidate na zapadnom Balkanu rastežemo i mrcvarimo"

Ponovno je izrazio neslaganje s time da se Ukrajinu i Moldaviju prema EU gura ispred zemalja zapadnog Balkana.

"Kandidate na zapadnom Balkanu rastežemo i mrcvarimo već godinama, a te su zemlje puno izgledniji kandidati ako ćemo biti imalo realni", kazao je.

Crna Gora najdalje je dogurala u pregovorima o pristupanju EU. Srbija također vodi pregovore, Albanija i Sjeverna Makedonija tehnički su ih započele, BiH je kandidat, a Kosovo potencijalni kandidat kojega još uvijek nije priznalo pet zemalja Unije.

S Ukrajinom i Moldavijom ove godine otpočeli su pregovori o pristupanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.