Milanović: Nijedna država od kraja Drugog svjetskog rata nije imala iskustvo kao mi

Foto: Hina

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je sinoć u Pločama na obilježavanju 33. obljetnice vojno redarstvene akcije Zelena tabla - Mala bara da se ni jedna država nije našla u takvom vihoru i meteži u kakvom se tada našla Hrvatska.

"Bez ičije pomoći, bez naoružanja, bez prava da ga kupuje, bez mogućnosti da ga nabavi po normalnoj cijeni", izjavio je Milanović te dodao kako je sve to skupa neponovljivo te istovremeno grozno i prekrasno iskustvo koje nema ni jedna druga politička nacija.

Milanović je rekao da će taj veliki dan - koji Hrvatska pamti i pamtit će ga što vrijeme više bude prolazilo - "gledati s jednim pozitivnim čuđenjem, kako je to u stvari uopće bilo moguće".

Milanović: Nijedna država od kraja Drugog svjetskog rata nije imala iskustvo kao Hrvatska

"Nakon 33 godine možda je ovo nešto što bi vas nepovratno i zauvijek trebalo ujedinjavati i držati zajedno. Temelj ove zajednice i mnogih hrvatskih zajednica je upravo bratstvo i prijateljstvo sugrađana, Hrvata, građana Hrvatske u Domovinskom ratu. To je nešto po čemu je Hrvatska posebna u Europi i jedinstvena", poručio je predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH.

Kazao je kako je bilo ratova i ekscesnih situacija u kojima su se ljudi iz civilnih života prebacivali u košmar rata i u jezu neizvjesnosti, ali da, isto tako, od Drugog svjetskog rata ni jedna europska država nije imala takvo iskustvo kao Hrvatska.

"Što vrijeme više prolazi, to sve skupa djeluje nevjerojatnije. Danas kada se sve stavi na stol i pogleda kakvo je to bilo vrijeme, kakav je bio odnos međunarodne zajednice prema nama, koliko je trebalo da nas priznaju, tko nas je priznao, kada je tko s nama stupio u diplomatske odnose, koliko je trajalo maltretiranje po haškom tribunalu nakon pobjede Hrvatske '95. godine", kazao je.

Također je naglasio da su 2012. hrvatski generali te nekoliko godina kasnije hrvatski političari i dužnosnici BiH završili tu priču te da su mnogi od njih nažalost još u zatvorima. "Istina je u oku promatrača i nemojte da vas to podijeli", poručio je predsjednik.

Akcija Zelena tabla - Mala Bara, u kojoj je oslobođena prva vojarna bivše JNA u Hrvatskoj, odvijala se u noći na 15. rujna 1991. godine u Pločama i okolici između hrvatskih snaga i JNA. Tijekom akcije zaplijenjena je golema količina streljiva, oružja i druge ratne opreme kojom su se od jugo-srpske agresije branili Sinj, Zadar, Šibenik, Karlovac, Vukovar, Dubrovnik i drugi hrvatski gradovi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.