Milanović: Komšić usporedio Plenkovića s Putinom jer nije priznao idiotsku presudu

Foto: Luka Batelic/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović osvrnuo se na govor člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u UN-u, ali i na izjavu svog srpskog kolege Aleksandra Vučića koji mu se jučer narugao.

Podsjetimo, Vučić se narugao Milanoviću jer je tijekom govora na Općoj skupštini UN-a pozvao članice da priznaju neovisnost Kosova. Milanović je prvo komentirao Komšićev govor u kojem je član Predsjedništva BiH usporedio hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"To je bio privatan govor, Komšić ne govori u ime države ili svih građana. To što je govorio u UN-u je loše jer to su izjave koje kod neupućenih, a takvih ima, izazivaju grozne asocijacije. Između ostalog, uspoređivao je Plenkovića s Putinom jer nije priznao idiotsku presudu suda u Strassburgu.

Ti suci se igraju mirotvoraca, prije su imali određenu funkciju, ali ovo što sada rade, a posebno s BiH, koordinirana je akcija između Komšića i njemu sličnih iz međunarodne zajednice. Presude su idiotske i opasne jer se presudama pokušava promijeniti mirovni sporazum iz Daytona. To je nemoguće. To je put u sukob", komentirao je Milanović izjavu Željka Komšića, piše HRT.

"Rat je prestao dogovorom triju naroda i toga se trebamo držati"

Milanović je podsjetio na ranije presude tog suda i upozorio kako se novom presudom kompromitiraju prava triju konstitutivnih naroda u BiH. 

"Dogovorom triju naroda prestao je rat i toga se trebamo držati ako ne želimo da se nešto slično ponovi, a ne baviti se sabotažama s ciljem da se netko progura u Predsjedništvo BiH i pokrade cijeli jedan konstitutivni narod. Time se pokušava natjerati Bosnu i Hercegovinu da promijeni svoj Ustav – to je nemoguće i za to nema većine.

Sud u Strassburgu u koordinaciji s Komšićem i dijelom Bruxellesa vrši pritisak na konstitutivne narode u BiH da promijene Ustav koji su krvlju izborili. To neće nikada proći dok sam ja politički živ. Nadam se da će tako djelovati i ova vlada ili ona koja dođe nakon novih izbora", poručio je predsjednik.

"Kosovo je realnost i Srbija će se morati priviknuti"

Vučić je jučer u UN-u kritizirao Milanovićevo pozivanje članica na priznavanje Kosova. 

"Evo, vidim, ovih 100 zemalja stalo u red da poslušaju Milanovića, sve se guraju. Eno tamo kažu: ‘Pozvao nas Milanović, pa stojimo da potpišemo za nezavisno Kosovo.’ Vidjela žaba da se konj potkiva, pa i ona nešto da kaže po tom pitanju", citirali su sinoć Vučićevu izjavu u New Yorku beogradski mediji poslije pitanja kako komentira Milanovićev poziv.

"Osim što je pozvao Srbiju i Kosovo da se drže dogovora i onoga što je potpisano, predsjednik Republike je kazao kako podupire pravo albanskog naroda na Kosovu i kosovske države na opstojnost, kao što podupire i njihovo članstvo u Ujedinjenim nacijama. Srbija to može opstruirati, to već i radi, ali Srbija je svjesna da je Kosovo realnost. Nije lako, ali morat će se priviknuti na to", kazao je predsjednik Milanović, prenosi HRT.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.