Milanović pisao Plenkoviću, poziva ga na razgovor. "Ustav nas obvezuje na suradnju"

Screenshot: N1, Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Predsjednik Milanović pozvao je premijera Plenkovića na razgovor o usuglašavanju vanjske politike, priopćeno je iz Ureda predsjednika. 

Milanović Plenkoviću: Vanjska politika nije stranačka stvar

"Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je još 9. rujna 2024. pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojemu ga poziva na sastanak na temu vanjske politike. Povod je bila namjera Vlade da osnuje nova diplomatska i konzularna predstavništva Republike Hrvatske u svijetu bez ikakvog prethodnog razgovora i usuglašavanja s Predsjednikom Republike, iako se takve odluke mogu donijeti samo u suglasju i temeljem dogovora Vlade i Predsjednika Republike. Do danas, predsjednik Vlade nije odgovorio na pisani poziv Predsjednika Republike, niti je na bilo koji način pokazao interes za suradnju, priopćili su iz Ureda predsjednika.

„Hrvatski Ustav nas obvezuje na suradnju te Vas još jednom pozivam na razgovor i dogovor oko ove teme. Vaš pristup, prema kojemu bi se uloga Predsjednika Republike svodila na bespogovorno prihvaćanje svih Vladinih prijedloga bez da se o njima može i razgovarati, suprotan je i Ustavu i interesu Republike Hrvatske te ga neću prihvatiti kako sada tako ni ubuduće. Vanjska politika Republike Hrvatske nije stranačka stvar već zajednički interes svih naših građana za čije su kreiranje i provedbu po Ustavu zajednički zaduženi i Vlada i Predsjednik Republike. Ovlasti i obveze i Vlade i Predsjednika Republike jasno su definirane
Ustavom, te Vas pozivam da ih i poštujete“, napisao je, između ostaloga, predsjednik Milanović u svom pismu premijeru Andreju Plenkoviću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.