Milanović primio uspješne mlade informatičare s međunarodnih natjecanja, čestitao im

Foto: Ured predsjednika

Predsjednik RH Zoran Milanović primio je izaslanstvo Hrvatskog saveza informatičara i čestitao mladim osvajačima medalja na međunarodnim natjecanjima, a iz Saveza su upozorili na potrebu većeg ulaganja u opremu i podršku mladim talentima kako bi se uspješna tradicija nastavila. 

Na sastanku se razgovaralo o postignutim rezultatima i izazovima s kojima se susreću mladi informatičari te planovima za budući razvoj informatičkog obrazovanja u Hrvatskoj, priopćeno je u srijedu iz predsjednikova Ureda.

Na 36. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi održanoj u rujnu u egipatskom gradu Aleksandriji mladi hrvatski informatičari osvojili su četiri brončane medalje. Među članovima tima koji su osvojili medalje na olimpijadi bili su učenici zagrebačke XV. gimnazije Dino Hadžić, Nikola Vujica, Jakov Celin i Lovro Tunjić. 

Na finalu Međunarodnog svjetskog natjecanja u programiranju održanom u rujnu u Astani u Kazahstanu, tim Sveučilišta u Zagrebu osvojio je titulu Europskog prvaka, kao i nagradu za najbrže riješeni zadatak. Pobjednički tim činili su studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Dorijan Lendvaj, Krešimir Nežmah i Patrick Pavić, pod stručnim vodstvom Ivana Paljka.

Maša Dobrić je osvojila srebrnu medalju na Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke, a Ivo Pavičić srebrnu medalju na Europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi.

Tijekom sastanka, tajnik Hrvatskog saveza informatičara Krešimir Malnar istaknuo je važnost kontinuiranog ulaganja u edukaciju mladih informatičara i razvoj tehnoloških vještina koje su ključne za budućnost. U tom smislu, istaknuo je kako je, unatoč zapaženim uspjesima na međunarodnoj sceni, potrebno više ulagati u opremu i podršku mladim talentima kako bi se nastavila uspješna tradicija. Također, naglašena je važnost osiguravanja adekvatnih resursa za pripreme učenika za natjecanja, kao i za razvoj novih projekata u području računalnih znanosti.

Predsjednik Milanović je naglasio važnost poticanja mladih informatičkih talenata te izrazio želju da mladi informatičari nakon školovanja ostanu u Hrvatskoj i svojim znanjem doprinesu daljnjem tehnološkom razvoju zemlje.

U izaslanstvu su bili i stručni i odgovorni voditelji hrvatskih timova na različitim olimpijadama Nikola Dmitrović, Fran Babić, Iva Tadić i Josip Klepec.

Hrvatski savez informatičara, osnovan 1985. godine, nacionalni je strukovni savez udruga tehničke kulture koji djeluje kao nestranačka udruga civilnog društva, a središnja mu je zadaća rad s mladim informatičarima kroz pružanje stručne podrške, organizaciju državnih prvenstava, kampova i škola za mlade informatičare te pripremu za međunarodna natjecanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.