Milanović: Smjena Banožića? Neće valjda najbolje ljude mijenjati

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

DANAS se obilježava 31. obljetnica redarstvene akcije "Plitvice" u kojoj je kao prva hrvatska žrtva u Domovinskom ratu poginuo policajac Josip Jović, zbog čega je akcija oslobađanja Plitvica od pobunjenih Srba nazvana "Krvavi Uskrs".

Predsjednik Zoran Milanović na Plitvicama je dao izjavu.

Na pitanje koliko će hrvatskih vojnika ići u Mađarsku rekao je - maksimalno 70, ali "zasad ni to", prenosi N1.

"Nekima se to ne sviđa, neki lupetaju da sam ruski čovjek, jučer sam bio američki, ne želim da se RH u to upliće više nego što po inerciji mora. Ja sam izabran da budem hrvatski predsjednik, a ne kozmopolitanski moralist. To mogu biti privatno i bio sam u nekim fazama života", kaže Milanović.

"Putina nisam nikad komentirao. Za mene postoji Rusija kao vrlo opasna država, s kojom treba drukčije. To je država sa 6000 nuklearnih bojnih glava, razornim oružjem i drugom vrstom političke kulture. Od Rusije ne očekujem ništa. Imam očekivanja od saveznika, prije svega SAD-a, to je moja familija u širem smislu. Rusija nije.

Rusija je napala Ukrajinu i Ukrajina je tu najveća žrtva, ne Rusija, ne Zapad. U svakom ratu ima zločina pa i u ovom, ali nema zvjerstava kako je bilo u našem ratu", rekao je Milanović.

"Kinezi će brojati novčeke"

"Nagledat ćemo se još užasa", dodao je.

Komentirao je i sankcije protiv Željka Runje.

"On je moj prijatelj i neki daljnji rod, ali on je američki čovjek, njega je u Moskvu doveo Rex Tillerson. Kad je Exxon ušao u projekt s Rosnjeftom, njega je Tillerson doveo. To je što se tiče Runje. Gdje je trenutno, ne znam, on se vraća u Zagreb, tu će živjeti. On je hrvatski državljanin", kaže predsjednik o slučaju Željka Runje, koji je jedini Hrvat obuhvaćen sankcijama Zapada Rusiji. Milanović kaže kako je Runje "prema ruskim i američkim standardima srednja klasa".

"Od toga će štete imati Rusija, Europa. Amerikanci neće, a Kinezi će brojati novčeke", kaže predsjednik.

Rekonstrukcija vlade

Na pitanje je li ministar Davor Božinović novi šef resora obrane i odlazi li Mario Banožić, Milanović kaže kako to ne zna.  “Pa neće valjda najbolje ljude mijenjati. Pitajte premijera, on je rekao da ide u rekonstrukciju. To je malo za sajam inovacija. Obično se rekonstrukcija prvo obavi i obavijesti javnost.”

“Mi smo dobri, on je u političkoj Vladi. Što me pitate, hoće Plenković smijeniti ovog lovca? Neće. Šteta hrvatskom sustavu se nastavlja.”

Na pitanje bi li bolje surađivao s Božinovićem nego što sada (ne) surađuje s Banožićem, Milanović kaže: “Ajmo na drugu temu.”

Stvar je Vlade hoće li spojiti MORH i Ministarstvo branitelja, kaže. On ga, govori, ne bi sada ukidao. “O tome ćemo možda razgovarati za 20 godina”, kaže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.