Milanović prvi hrvatski predsjednik koji je posjetio Brazil. Primio ga Lula

Foto: EPA

Praktično nema pitanja koja se tiču suvremenog svijeta u kojima se Hrvatska i Brazil razilaze, izjavio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović nakon sastanka s brazilskim kolegom Ináciom Lulom da Silvom danas u Braziliji. 

Slažu se oko Ukrajine i Palestine

"Pitanja kojima smo se najviše bavili pitanja su međunarodnog mira i sigurnosti te potrebe za jedinstvenim, vidljivim i mjerljivim standardima u odnosima između država i naroda te kontinenata", kazao je Milanović nakon sastanka po priopćenju s Pantovčaka. 

"Mir i humanost u Palestini između Izraela i Države Palestine, koju ovih dana priznaju mnogi, ali Hrvatska još ne", rekao je hrvatski predsjednik. "Mir u istočnoj Europi, rat i ruska agresija na Ukrajinu. Sve te stvari su bitne i treba dovoljno prostora i razumijevanja da se problemi mogu rješavati samo diplomacijom i dijalogom u dobroj vjeri“, poručio je. 

Brazilski predsjednik, po pisanju tamošnjih medija, pozvao je na trajan prekid vatre u Gazi. "Svakodnevno kršenje humanitarnog prava u Gazi je šokantno. Ključno je da međunarodna zajednica radi na rješenju dvije države koje će živjeti jedna uz drugu u sigurnosti. Nedavno priznanje Palestine Španjolske, Norveške i Irske važan je korak u tom smjeru", dodao je.

Kad je u pitanju rat u Ukrajini, "Brazil je oštro osudio rusku invaziju na Ukrajinu, al deeskalacija bi bila nužan korak kako bi strane mogle nastaviti izravni dijalog. Podržavamo održavanje međunarodne konferencije koju priznaju i Ukrajina i Rusija", rekao je Lula. 

"Nema pitanja oko kojih se razilazimo"

Milanović je dodao kako praktično nema pitanja koja se tiču suvremenog svijeta oko kojih se Hrvatska i Brazil razilaze.

"Od klimatskih promjena i klimatskih akcija koje su globalan problem i samo se tako mogu rješavati. Hrvatskoj ova tema jako vrijedi jer je naš ekonomski položaj utkan u ideju o očuvanju svijeta kakav je i kakav treba biti. Upravo nas zbog toga turistička industrija ganja jer žele naše prekrasne obale“, kazao je.   

Milanović prvi hrvatski predsjednik u službenom posjetu Brazilu

Milanović je prvi predsjednik hrvatske države koji je službeno posjetio Brazil i kazao je da je to jedinstvena privilegija. On se sutra sastaje s Claudiom Castrom, guvernerom Rio de Janeira i gradonačelnikom Eduardom Paesom.

Milanović kani razgovarati i s grupom gospodarstvenika okupljenih u Hrvatsko-brazilskoj gospodarskoj komori, osnovanoj prošle godine upravo kako bi se unaprijedili gospodarski odnosi između dviju država. Robna razmjena dviju država iznosila je lani oko 90 milijuna dolara, s plusom na brazilskoj strani. 

Tijekom posjeta sastat će se i članovima hrvatske zajednice koja živi u Sao Paulu. Upravo bi Hrvati koji žive u Brazilu mogli pridonijeti dodatnom razvoju odnosa dviju država jer hrvatsko porijeklo ima oko 80 tisuća stanovnika Brazila. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.