Milanović: Naš Zadar je slavenstvo i hrvatstvo živio stoljećima prije nastanka Arhiva

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 400. obljetnice utemeljenja Državnog arhiva u Zadru, istaknuvši kako je ovaj Arhiv velika stvar i da je grad Zadar velik u hrvatskoj povijesti.

Predstavljena je i monografija 400 godina Državnog arhiva u Zadru 1624.-2024. Državni arhiv u Zadru među najstarijim je kulturnim ustanovama u Hrvatskoj i skrbi za neke od najznačajnijih arhivskih dokumentacijskih cjelina za hrvatsku povijest. 

"Ovaj je grad - Zadar, naš hrvatski Zadar - svoje slavenstvo i hrvatstvo živio i dokazivao pisanom riječju i stotinu godina prije osnivanja ovog Arhiva. Nije to samo Petar Zoranić, to je i Brne Karnarutić, Šime Budinić, Juraj Baraković, sve su to djela na našem jeziku, našeg naroda, našega dijalekta na kojem je to pisano", rekao je Milanović u prigodnom obraćanju.

"Ovaj Arhiv je velika stvar"

Dodao je kako je sve to Zadar u hrvatskoj povijesti sačuvao, očuvao i digao na jednu razinu i danas se može s ponosom istaknuti da je on i sveučilišni grad, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

Milanović je istaknuo kako je broj od pet do šest tisuća studentica i studenata koji studiraju na zadarskom sveučilištu taman po mjeri jednog lijepog grada s idejom i ambicijom da se razvija i gradi, ali ne preko noći, kao što ni Arhiv nije nastao preko noći, "kao što niti jedno veliko djelo ne nastaje preko noći, tako će i ovaj posao trajati".

"Iznimna mi je čast i zadovoljstvo biti ovdje. Ovaj Arhiv je velika stvar, ovaj grad je velik u hrvatskoj povijesti. Njegova je sudbina uvijek bila na klackalici, ali je neupitno i duboko usidreno hrvatski, naš grad", dodao je. Uoči svečane akademije Milanović je obišao Državni arhiv u Zadru, rekavši da su pismenost i zapisi jako bitni.

Na svečanosti govorili i gradonačelnik, župan, rektor...

"Ne kaže se bez razloga i dubokog smisla - 'Riječi lete u zrak, dokumenti ostaju' - ti dokumenti su nešto za što se možete uhvatiti. Naravno, karta je jedno, a dokument vlasti i državništva nešto sasvim drugo. On je uvijek kroz povijest bio kompleksan i višeznačan i samo ga pročitati, leksički ga obraditi nikada nije bilo dovoljno. Naime, vlastodršci manipuliraju ljudskim životima i sudbinama i ono što je zapisano ne treba uzimati zdravo za gotovo. Karte su druga stvar", napomenuo je.

Na svečanosti su govorili još ravnatelj Državnog arhiva u Zadru Ante Gverić, zadarski gradonačelnik Branko Dukić, zadarski župan Božidar Longin, rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić i posebni savjetnik i izaslanik ministrice kulture i medija RH Ivica Poljičak.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta predsjednika Bartol Šimunić i posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.