Miletić doveo beskućnike u sabor

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta Marin Miletić organizirao je u saboru na Svjetski dan beskućnika posjet skupine tridesetak beskućnika kako bi iznijeli svoje probleme te kako bi im se pomoglo, priopćeno je iz Mosta.

Miletić je istaknuo da prema podacima Hrvatske mreže beskućnika u Hrvatskoj ima više od 2000 beskućnika i samo 420 mjesta u prihvatilištima i prenoćištima te da više od 10.000 osoba živi u neadekvatnim i nesigurnim uvjetima.

"Društvo i država se moraju više, bolje i agilnije angažirati za ljude bez krova nad glavom te je krajnje vrijeme da se donese strategija za prevenciju i borbu protiv beskućništva", istaknuo je Miletić.

Dodao je da osim smještajnih kapaciteta, beskućnicima, pogotovo onima u manjim gradovima, nedostaje i drugih socijalnih usluga kao što su pučka kuhinja ili dnevni boravak, a velik problem je i izdavanje osobnih iskaznica s obzirom na to da su oni ljudi bez stalnog mjesta prebivališta.

"Dojučerašnji prijatelji su nestali, borimo se s predrasudama da smo pijanci, ovisnici"

U ime prisutnih 71-godišnji Mislav je ispričao s kakvim problemima se beskućnici susreću. Rekao je da je nakon 40 godina rada postao beskućnik u mirovini.

"Beskućništvo je najekstremniji oblik siromaštva. Dojučerašnji prijatelji su nestali, borimo se s predrasudama da smo pijanci, ovisnici, smrdljivi i neuredni. Jedan od problema je osobna iskaznica bez koje ne postojite, ni liječnika ni socijalnu skrb ne možete dobiti bez prebivališta, a ako živite na ulici, pod vedrim nebom, što napraviti?" rekao je Mislav.

Upozorio je da beskućnici često imaju problema sa zdravljem zbog uvjeta života, a osim fizičkih kroničnih bolesti, često i mentalnih problema. "Jako je teško igdje se zaposliti i prisiljeni su raditi na crno. Mnogi beskućnici osuđeni su na život na ulici jer u prihvatilištima i prenoćištima nema mjesta za njih, a posebno teško je ženama", ispričao je Mislav, navodi se u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.