Milijarder i mogući premijer koji je obećao iskorijeniti korupciju u Češkoj optužen za prevaru

Foto: Hina
 
ČEŠKA policija zatražila je od parlamenta da ukine imunitet izglednom premijeru Andreju Babišu kako bi ga se moglo kazneno goniti zbog navodne prijevare u korištenju europskih fondova, javlja u srijedu češka agencija ČTK.
 
Babiš, čija je stranka ANO premoćno pobijedila na parlamentarnim izborima u listopadu, niječe bilo kakvu odgovornost i tvrdi da su optužbe politički motivirane.
 
Policija ga sumnjiči da je prije gotovo deset godina prikrio vlasništvo nad farmom Rodino gnijezdo i kongresnim centrom kako bi dobio dva milijuna europskih subvencija u sklopu programa namijenjenog malim poduzetnicima.
 
Gotovo sve stranke odbile suradnju ako Babiš postane predmet istrage
 
Predsjednik Miloš Zeman zadužio ga je da formira novu vladu, ali ovaj slučaj oslabio mu je izglede za formiranje koalicije jer su gotovo sve od ostalih osam stranaka u donjem domu parlamenta odbile surađivati s njime ako bude predmet istrage.
 
Babiš stoga ima u vidu manjinsku vladu, koja bi mogla biti formirana u tjednima koji dolaze, ali bi ipak mogao izgubiti glasanje o povjerenju.
 
Njegova stranka dobila je 78 mjesta na izborima i nije dobila potporu niti jedne druge stranke osim moguće neizravne potpore komunista koji imaju 15 zastupnika.
 
Ponovo osvojio imunitet na izborima, obećao iskorijeniti korupciju
 
Ne dobije li povjerenje, vladu bi se moglo formirati u još dva pokušaja, što bi moglo potrajati mjesecima, dok bi Babišova ekipa u međuvremenu bila na dužnosti.
 
Donji dom već je u rujnu glasao da mu se ukine imunitet, no on ga je ponovno osvojio na izborima. Većina stranaka kazala je da će ponovno glasati da mu se imunitet ukine, ali nije jasno postoji li većina za to.
 
Babišovo bogatstvo procjenjuje se na 4 milijarde eura. Vlasnik je brojnih poduzeća u sektoru prerade hrane, poljoprivrede, kemijske industrije i medija. Podrijetlom je Slovak rođen u Bratislavi.
 
Njegov ANO pobijedio je na izborima s tri puta više glasova od drugoplasirane stranke zahvaljujući obećanjima da će učinkovitije voditi državu i iskorijeniti korupciju.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Andreja Babiša, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Andrej Babiš. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.