Milovanović: Zagrebačka policija lažnim informacijama bombardira sve policije regije

NAJTRAŽENIJI bjegunac na Balkanu Željko Milovanović, u svojoj ispovijesti za srpski Press piše kako ga hrvatska policija nema namjeru uhititi, već likvidirati, kako bi prikrila prave ubojice. On je jučer redakciji Pressa poslao pismo u kojem tvrdi kako nema veze s ubojstvom Ive Pukanića i Nike Franjića, već baca teške optužbe na račun Hrvatske, za koju tvrdi da mu je spremila hajku kako bi prikrila djelovanje vlastite mafije.

> Željko Milovanović: Nemam veze s Pukanićevim ubojstvom, hrvatska policija me hoće ubiti

Iako mu je policija pretresla stan u Doboju u BiH te tvrdila kako je zaplijenjeno nekoliko osobnih dokumenata i putovnica, on je uz pismo poslao i svoju osobnu iskaznicu. U pismu koje je poslao Pressu Milovanović piše svoju stranu priče da bi, kako kaže, ukazao na mnoge neistine plasirane putem medija i na one servirane od strane hrvatske policije.

"Po čemu sam ja čovjek sa snimke?"

"Ja, Željko Milovanović, kojega proteklih tjedana jure sve policije u regiji, okrivljen sam, a izgleda već i osuđen, po svemu sudeći, na smrtnu kaznu, a sve zbog sumnje za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića. Meni se stavlja na teret da sam naručen kao plaćeni ubojica da izvršim navedeno djelo, a sve to samo na osnovu izjave Roberta Matanića", piše Milovanović.

"Istina je da s tim djelom, bolje rečeno nedjelom, nemam nikakve veze i da ne postoji ni jedan jedini materijalni dokaz koji može me može dovesti u vezu s ubojstvom Pukanića, jer ga nisam počinio. Možda je dovoljno biti Srbin koji je bio u ratu u Hrvatskoj, koji je počinio nekoliko manjih krivičnih djela pa da ga se optuži i da je ubojica?", ističe Milovanović te dodaje kako sve snimke nadzornih kamera pokazuju nekog potpuno neprepoznatljivog s kacigom na glavi te pita "Po čemu sam to ja?".

"Tužit ću i Matanića i novinare Nacionala"

"Sve što su izgovorili Matanić i novinari Nacionala morat će ponoviti i dokazati na sudu kada se pokrene tužba protiv njih. Tužit ću ih za razoren život, maltretiranje obitelji, gomilu laži i kleveta koje su izrekli na moj račun. Ako me ubiju prije toga, svi relevantni dokazi će stići do mog odvjetnika. Rezultat će biti isti. Prije ili poslije morat će skinuti ljagu s mog imena", ustvrdio je Milovanović.

"Hrvatska policija me unaprijed osudila"

"Da postoji bilo kakav dokaz već bi bio objavljen u novinama i na televiziji, a s obzirom da ga ne pokazuju, jer ne postoji, vjerojatno ga se trude što bolje napraviti i smjestiti gdje to njima bude najviše odgovaralo. Spominjao sam smrtnu kaznu. Nisam pri tome mislio na sudsku presudu, jer mi je Hrvatska unaprijed presudila, nego na informacije koje sam dobio. Nekoliko policajaca uključenih u potragu za mnom javno je reklo da su dobili naređenje da me ne pokušavaju uhititi, već da me odmah ubiju tamo gdje me zateknu", naveo je Milovanović u svom pismu.

"Sasvim je očigledno da je nekome u interesu da me se riješi na najlakši način te da ujedno sva priča o Pukanićevom ubojstvu bude privedena kraju i da tvrdnje zagrebačke policije budu potvrđene. Vuk sit, ovce na broju. Bezbolno i politički idealno rješenje. Ionako su svi Krajišnici lopovi i ubojice pa im treba zabraniti da se vrate u Hrvatsku, tako što će im se dati primjer onoga što ih tamo čeka. Znači li to da Zagreb nema svoju mafiju pa su Srbi ti koji po Hrvatskoj ubijaju?", dodao je.

Milovanović je rekao kako Robert Matanić zagrebačkoj policiji priča "nebuloze", od kojih je posljednja ona o planiranju atentata na Dejana Milenkovića Bagzija, i kako takvim pričama pokušava sebi kupiti poziciju zaštićenog svjedoka ili pokajnika, odnosno "spasiti se preko tuđih leđa".

"Jedino me još nije optužio da sam ubio Kennedyja"

"Kako je krenulo, jedino me još nije optužio da sam ubio Kennedyja. Ili hrvatska policija namjerno šalje dezinformacije i vrši tako pritisak na policiju Republike Srpske? Ne rješavaju li tako svoje međusobne razmirice i podvlače crtu? Zagrebačka mafija postaje čista, a njihova policija efikasna! Lažne informacije kojima zagrebačka policija bombardira sve policije regije, a tako i ljude iz krim miljea, kako oni od milja nazivaju svoje kriminalce, trebale bi rezultirati povećanjem pritiska na mene, jer pokušavaju okrenuti protiv mene i moje obitelji i kriminalce", napisao je Milovanović.

"Zagrebačka policija u suradnji s Nacionalom dovodi i moju obitelj u opasnost, potajno huškajući kriminalce da obave prljavi posao umjesto policije, ne bi li me ušutkali na perfidan način, a da sami ne uprljaju ruke. Hrvatskom sudstvu će biti veliki problem opravdavanje hajke i dokazivanje bilo čega od djela koja mi se stavljaju na teret, a novim čelnicima pravosuđa, policije i političarima Hrvatske pod hitno je potreban podoban krivac", naveo je.

"Svaka druga ili treća kaciga koju motoristi nose je crna"

"Koliko god želio, grijehe iz mladih dana ne mogu promijeniti, a novinarske priče o mojoj navodnoj povezanosti s Legijom su van svake pameti", tvrdi Milovanović te dodaje kako je i o stvarima koje su pronađene prilikom pretresa njegove kuće iznesena "ogromna količina najodvratnijih laži".

"Naime, policija navodi kako je našla čvrste dokaze u mom stanu i u vikendici. Pod tim se dokazima navode pronađeno oružje i putovnica. Naravno, sve je to točno. Pronašli su oružje. Zračni pištolj s dijabolama i jednu dječju igračku, koja je kopija kaubojskog revolvera i koja je uz sve to neispravna. Što se putovnice tiče, on je legalno izdana u svrhu radi koje se izdaje. Ta koju je policija pronašla je istekla pa sam dobio novu. To valjda znači ono njihovo 'više putnih isprava'", navodi.

"Sljedeći 'neoborivi' dokaz je crna kaciga. Sa sigurnošću tvrdim da je moja, ali i da iz kuće nije izašla mjesecima. Zašto nigdje nije navedeno da je od stajanja bila prekrivena debelim slojem prašine? Kome je u cilju bilo prikazati kako su ipak pronašli nekakav dokaz protiv mene? Da ne govorimo o optužbi za ubojstvo vjerojatno bi mi bilo smiješno, ali ovako... Naime, ako se malo bolje pogleda, svaka druga ili treća kaciga koju motoristi nose je crna. Dobro sam pogledao snimke na TV-u i novinama. Vidi se da to nije ista kaciga", tvrdi Milovanović u pismu.

"Zašto hrvatski stručnjaci ne uvećaju snimke obje kacige pa će se vidjeti da sam ja sigurno u pravu. No, sumnjam da imaju hrabrosti takve snimke pustiti u javnost. Sami sebe bi ukopali. Objavljeno je također kako je pronađeno i 12 ili 13 mobitela. Naravno, nigdje nije objavljeno da je polovica stara i pokvarena, a da ostatak ispravnih pripada cijeloj mojoj obitelji - mojoj supruzi, sinu, majci... Kakav senzacionalan dokaz! Objavljeno je još da su pronađeni profesionalna oprema za prisluškivanje te GPS uređaj za praćenje osoba i objekata. Policija je našla opremu za detekciju radio-signala te uređaj za pojačavanje i bežični prijenos zvuka. GPS uređaj koji je pronađen kod mene najobičniji je receiver", dodao je.

"Spreman sam na suradnju s policijom, u vrijeme ubojstva se nisam ni nalazio u Zagrebu"

"Zar je moguće da ne postoji nimalo volje da se provjeri i potvrdi ova priča? Ili je ipak lakše objaviti rat i pri tome policiji reći kako se radi o opasnom i naoružanom kriminalcu te im na taj način sugerirati da mogu slobodno upotrijebiti oružje? Možda je to i poželjno. Koliko se neriješenih ubojstava meni mrtvom može pripisati? Ovim pismom poručujem gospodi iz dobojske i banjolučke policije, a tako i policiji Srbije, da sam se u svakom trenutku voljan opravdati. Nisam nikoga ubio, niti na bilo koji način fizički povrijedio nekoga u Srbiji ili Republici Srpskoj. U vrijeme ubojstva nisam se ni nalazio u Zagrebu. I to je lako provjeriti", napisao je Milovanović.

"Spreman sam proći poligrafsko ispitivanje vezano za ubojstva u Sarajevu, s kojima me dovode u vezu jer su slična onima u Zagrebu, a isto tako i za šesterostruka ubojstva u Subotici ili bilo gdje u Srbiji. Sigurno je da nemam namjeru ovo dokazivati iz zatvora, jer ja najbolje znam da nisam ništa skrivio. U svakom trenutku sam spreman na poligrafsko ispitivanje, ali nisam spreman na uhićenje, pogotovo ne od strane hrvatske policije, koja je ubojstvom Mataušeka (ubili su ga kao psa usred Belog Manastira) jasno pokazala kako postupa s vojnim veteranima nekadašnje Krajine. Zašto policija Republike Srpske ne provjeri hrvatske metode? Gospodo iz srpske policije! Kad odlučite pošteno i nepristrano obavljati svoj posao i kad pronađete svjedoke koji će potvrditi moju nevinost, rado ću se vratiti i potvrditi sve svoje navode kako bi sprao ljagu sa svog imena. U međuvremenu, spreman sam na suradnju putem interneta", poručio je bjegunac.

B.V./I.M.
Foto: Press/Index/MUP/Pixell

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.