Ministar obrane BiH o padu vojnog helikoptera u jezero: Zapeo je za žice dalekovoda

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Nakon što je helikopter Oružanih snaga jutros pao u Jablaničko jezero u Bosni i Hercegovini, na mjesto nesreće je stigao ministar obrane BiH Zukan Helez. Rekao je da su Oružane snage BiH danas imale generalnu probu pred sutrašnju redovnu vježbu. Riječ je o vježbi pomoći civilnom stanovništvu - spašavanje na vodi, piše Klix.

"Naš helikopter Oružanih snaga zakačio je žice dalekovoda. Dvije je presjekao, a treća ga je srušila i pao je u vodu. Srećom, pilot i članovi posade brzo su reagirali kao i pripadnici Oružanih snaga koji su čamcima preletjeli. Sve je to trajalo 40 sekundi, da je neka sekunda bila kasnije, pitanje je što bi se dogodilo", rekao je Helez.

"NATO je ponudio pomoć u izvlačenju helikoptera"

Dodao je da je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava, a slijedi izvlačenje helikoptera nakon što tužitelj napravi izvještaj. Kazao je da je iz NATO saveza ponuđena pomoć u izvlačenju helikoptera te da postoji varijanta da se zaustavi voda na brani.

Podsjetimo, helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine tipa UH-1H iz sastava Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane danas u 11 sati pao je u Jablaničko jezero. U njemu se nalazila četveročlana posada u sastavu pilot, kopilot, tehničar-letač i specijalist službe traganja i spašavanja.

Jedan član posade je ozlijeđen, a pomoć mu je pružena u hitnoj pomoći u Konjicu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.