Ministar: Slavonija je u zadnjih 8 godina napravila strahovit iskorak u turizmu

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Osijek i Osječko-baranjska županija iznimno su važni u razvoju kontinentalnog i cjelogodišnjeg turizma, kazao je ministar turizma i sporta Tonči Glavina danas u Osijeku na sastanku s turističkim sektorom Osječko-baranjske županije na temu unaprjeđenja dosadašnje suradnje te pripreme aktualnih i budućih aktivnosti u sklopu provedbe reforme upravljanja razvojem turizma. 

"Vlada je stavila veliki naglasak na razvoj kontinenta kroz sva svoja ulaganja te je čak 75 posto ukupne alokacije sredstava iz NPOO-a namijenjeno turističkim investicijama u kontinentalnoj Hrvatskoj i to za javnu infrastrukturu, ali i za privatne poduzetnike. Tu govorimo o ukupno 52 projekta, koji su sufinancirani s 270 milijuna eura", rekao je Glavina.

Glavina je naglasio kako vlada kontinuirano vodi brigu o razvoju Osječko-baranjske županije kroz projekte u turizmu i sportu, za koje je u posljednjem četverogodišnjem razdoblju osigurano gotovo 10 milijuna eura.

 

Turistički rezultati u Osječko-baranjskoj županiji

Dodao je kako sva ta ulaganja već sad donose rezultate, što potvrđuje i turistički promet na kontinentu, koji je 4 posto bolji u dolascima i noćenjima nego 2023. godine, dok Osječko-baranjska županija ostvaruje još bolje rezultate, jer ima 9 posto više turističkih dolazaka i 4 posto više noćenja nego u istom razdoblju 2023. godine.

Naglasio je pritom kako je posebno dobro što je povećanje noćenja na razini Hrvatske generirano u predsezoni, a ne u glavnom dijelu turističke sezone, gdje smo u srpnju i kolovozu ostali na prošlogodišnjim brojkama, ustvrdivši da u ljetnim mjesecima više nema prostora za rast turističkih brojki "jer bi nam dodatno opterećenje turizma u tim mjesecima stvorilo uvjete kojima bi došlo do poremećaja odnosa kvalitete života i turista".

"Najveća prilika za razvoj Hrvatske kao cjelogodišnje turističke destinacije je turistički doprinos kontinenta"

"Najveća prilika za razvoj Hrvatske kao cjelogodišnje turističke destinacije je turistički doprinos kontinenta i cjelogodišnjeg turizma. Jedan od prvih strateških ciljeva održivog upravljanja turizmom je cjelogodišnji ravnomjerno i regionalno ravnomjerno raspoređeni turizam. To postižemo, a u mandatu vlade želimo postići cilj da Hrvatska bude uistinu jedinstvena održiva cjelogodišnja turistička destinacija", najavio je Glavina.

Također je podsjetio da su Ministarstvo i Hrvatska turistička zajednica financirali prvi masterplan razvoja Slavonije kao turističke destinacije.

"Imali ste odvojene sustave koji su radili zasebno na turistički malom području, gdje nije postojala sinergija. Slavonija se već nekoliko godina predstavlja na svjetskim tržištima kao jedna destinacija, kao prepoznatljiva destinacija. Slavonija je turistički u svim segmentima strahovito napredovala tako da je to jedan primjer velikog iskoraka", kazao je.

"Slavonija je u posljednjih osam godina napravila strahoviti iskorak"

Glavina je najavio da cijeli model u trećem mandatu vlade usmjeravaju na postupnu decentralizaciju i povećavanje ovlasti županija i gradova kako bi upravljali svojom destinacijom i profilirali je kako žele.

"U posljednjih osam godina je Slavonija, koja je uvijek imala turističke potencijale, napravila strahoviti iskorak, grade se novi hoteli i to reprezentativni objekti, napravljen je veliki iskorak u razvoju gastronomije, enogastronomije i cijeli niz manifestacija koje stvaraju snažne motive dolaska", pojasnio je ističući kako se budućnost vidi u smjeru da Slavonija, Baranja i Srijem budu prepoznati kao jedinstvena destinacija u RH, da se profilira kao destinacija enogastronomije, sportskog turizma, organizacije velikih sportskih događanja.

V.d. župana: Kod nas je turizam 365 dana

Obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić, iznio je podatak da OBŽ u odnosu na prošlu rekordnu godinu ima 9 posto dolazaka više.

"Kod nas je turizam 365 dana. Svaku godinu rastemo i spremni smo na još više. Kao županija nastojimo poticajima i potporama biti podrška turističkim djelatnicima i svi koji se bave turizmom ili razmišljaju ući u turističke vode imaju našu snažnu podršku", poručio je Lukić, dodavši kako OBŽ osim prirodnih ljepota je i top destinacija hedonizma i to od eno i gastro ponude do manifestacije HeadOnEast, koja je započela 2019. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.