Ministarstvo: Dozvola za gradnju hidroelektrane na izvoru Une ne vrijedi

Foto: Čitateljica Indexa

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je ništavnima oglasilo dozvole za izgradnju male hidroelektrane "Una-mlin" jer je utvrdilo da izvršenje izdane građevinske dozvole nije pravno moguće.

U priopćenju objavljenom danas na internetskim stranicama Ministarstvo navodi da su na temelju Zakona o općem upravnom postupku ništavnim oglasili "građevinsku dozvolu za izgradnju male hidroelektrane 'Una-mlin' od 6. listopada 2016., rješenje o promjeni imena investitora od 27. studenoga 2018. i rješenje o produženju važenja građevinske dozvole od 3. listopada 2019., a koji su izdani od strane Zadarske županije".

"Dozvola izdala bez procjene utjecaja na okoliš"

"U postupku oglašavanja ništavim navedenih akata ovo je Ministarstvo utvrdilo kako je građevinska dozvola izdana bez prethodno provedene procjene utjecaja zahvata na okoliš i bez prethodno provedene procjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, što je ujedno predmet posebnih kaznenih i prekršajnih postupaka", stoji u priopćenju.

Ministarstvo navodi i da "sve do srpnja 2024. nije imalo nikakvih saznanja o izdanoj građevinskoj dozvoli niti o navedenim kasnije izdanim rješenjima, jer na građevinsku dozvolu ni na navedena rješenja nikad nije bila podnesena žalba, povodom koje bi Ministarstvo bilo u mogućnosti cijeniti zakonitost i pravilnost izdanih akata".

"Rješenje se može poništiti u roku dvije godine, a ukinuti u roku od jedne"

Podsjeća i da je već ranije izvijestilo i tome da se, s obzirom na protek roka od dvije godine od dana dostave predmetnih rješenja strankama, izdane dozvole i rješenja "nije moglo zakonski ukinuti ni poništiti". Također, podsjeća da sve pravomoćne građevinske dozvole (kao i sva druga pravomoćna upravna rješenja i pravomoćne sudske presude) predstavljaju stečena prava stranaka pa uživaju zaštitu pravnog poretka.

"Iz tog je razloga Zakonom o općem upravnom postupku predviđeno da se rješenje može poništiti u roku od dvije godine, a ukinuti u roku od jedne godine od dostave rješenja stranci. No, Zakonom o općem upravnom postupku predviđene su iznimke, odnosno predviđeno je da su neke povrede toliko teške da se pojedina rješenja mogu oglasiti ništavim u svako doba", objašnjava Ministarstvo.

Stoga je Ministarstvo, navodi se u priopćenju, u suradnji s drugim nadležnim tijelima državne uprave, prvenstveno Državnim inspektoratom i Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije, "utvrdilo da je već početkom izgradnje hidroelektrane na rijeci Uni, sukladno pravomoćnoj građevinskoj dozvoli i priloženom glavnom projektu, a bez prethodno provedenih postupaka procjene utjecaja na okoliš odnosno ekološku mrežu, došlo do štetnog utjecaja na prirodu te da bi nastavkom gradnje nastala nepovratna šteta za prirodu i okoliš, čime se krše odredbe Zakona o zaštiti prirode i Zakona o zaštiti okoliša"

"Dakle, Ministarstvo je utvrdilo da izvršenje takve građevinske dozvole nije pravno moguće te je građevinsku dozvolu i navedena rješenja oglasilo ništavima", ističe Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.