Ministrica kulture dala iskaz o aferi 3D snimanja: Nije bilo jasnih uputa

Foto: Neva Žganec/Pixsell

Europsko tužiteljstvo (EPPO) i dalje istražuje slučaj koji se odnosi na aferu Geodezija, a sada su isplivali detalji iz svibanjskog svjedočenja ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek o 3D snimanju nakon potresa u Zagrebu i Petrinji. Ministrica je izjavila kako je ključna osoba u Ministarstvu za ovaj projekt bio njezin tadašnji pomoćnik Davor Trupković te da je posao dodijeljen Geodetskom fakultetu, kojemu je Ministarstvo isplatilo 2.5 milijuna eura.

Ključna uloga Davora Trupkovića i suradnja s Geodetskim fakultetom

Ministrica je istaknula kako je Trupković naveo da je Geodetski fakultet najbolje opremljen i stručan za taj zadatak, s obzirom na hitnu potrebu za snimanjem kulturne baštine nakon potresa kako bi se osigurala njezina obnova. Dodala je da je fakultet već surađivao s Ministarstvom te joj je bilo logično da se angažira upravo ova institucija.

Trupković je od ranije bio u prijateljskim odnosima s tadašnjim dekanom fakulteta Alminom Đapom. Ministrica se nije mogla sjetiti je li osobno dobila ponudu fakulteta, ali je naglasila kako je sve vodio Trupković.

Problemi s javnom nabavom i zaustavljena isplata

Nakon početka izvida ministrica je pregledala ponudu i otkrila kako je fakultet ponudio svoje usluge Ministarstvu u teškim vremenima. Također je spomenula da je glavna tajnica Ministarstva Marica Mikec rekla kako nije bilo moguće provesti javnu nabavu jer su radovi već započeli. Zbog toga natječaj nije ni proveden, a upute o postupanju u kriznim situacijama, poput potresa, stigle su tek 2023. godine.

Ministrica je potvrdila da nije bila upoznata s cijenom 3D snimanja ni s brojem objekata koje je trebalo snimiti. Dodala je da je ugovor za financiranje ovih radova iz europskog Fonda solidarnosti potpisan u srpnju 2021. godine, ali je kasnije raskinut zbog nedostavljenih dokumenata.

Otkrivena nepravilnost i obustava plaćanja

Krajem 2022. ministrica je obaviještena o nepravilnostima u 3D snimanju. Krešo Račić, financijski kontrolor, izvijestio je kako su u četvrtom izvješću zabilježeni objekti koji su već bili plaćeni u prva tri izvješća. Zatraženo je plaćanje gotovo 25 milijuna kuna, no ministrica je, po savjetu Marice Mikec i Kreše Račića, obustavila sva plaćanja prema Geodetskom fakultetu dok se nepravilnosti ne riješe.

Sporazum s fakultetom naknadno potpisan

Ministrica je potvrdila kako je sporazum s Geodetskim fakultetom potpisala naknadno, što je bio temelj za plaćanja fakultetu. Mikec je spomenula da su neki dokumenti, uključujući taj sporazum, dostavljeni na potpis kasnije, no ministrica nije znala o kojem vremenskom odmaku se radi.

Istražitelji su joj pokazali sporazum i odluku o angažmanu Geodetskog fakulteta, potpisane u travnju 2020., s pečatom Ministarstva koje je promijenilo naziv tek u srpnju 2020. godine. Ministrica je zaključila da su to vjerojatno dokumenti koje je spominjala Marica Mikec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.