Ministrica: Nije bilo eksplozije u rudniku u Srbiji, poginuli su se ugušili metanom

Foto: M.M./ATAImages

MINISTRICA rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je na konferenciji za medije da u rudniku Soko nije došlo do eksplozije, već su se poginuli rudari ugušili zbog visoke koncentracije metana. "Velika je tuga, poginulo je osam rudara rudnika Soko, jutros u 4:10 su se ugušili", rekla je, prenose srpski mediji.

"Nije bilo eksplozije, porast metana je bio uzrok, rudari su se ugušili. Tijela su na putu za Niš gdje će se izvršiti obdukcija, istražni organi rade svoj posao, vjerujem da će ubrzo imati pismene uzroke ovog događaja", dodala je Mihajlović. Rekla je da je rudnik metanski, a opskrbljen je svom potrebnom opremom i monitoringom.

"Imamo snimljenu svaku sekundu. Nije bilo eksplozije, ugušili su se od visoke koncentracije metana", rekla je. Ministrica je poručila da će država pomoći obiteljima poginulih. "Sastat ćemo se kao vlada, kao što će i rudari cijele Resavice pomoći. Iza osam rudara ostalo je 12 djece, jedna beba koja se rodila početkom godine. Naše je da učinimo sve da ne budu zaboravljeni", kazala je Mihajlović. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.