Miro Kovač: Mi smo pregovarali s Miloševićem, a sad se ne smije ići kod Putina

Foto: N1

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač gostovao je jutros na N1 televiziji. Osvrnuo se na poziciju Ursule von der Leyen, koja je održala govor uoči današnjeg glasanja o njezinom drugom mandatu na čelu Europske komisije. 

"Najvažniji test je bio prije dva dana kad je izabrana Metsola i potpredsjednici EP-a. Izabrano je pet socijalista, troje iz EPP-a, dvoje liberala, jedan zeleni, jedna zelena, jedan skroz lijevi i dva člana kluba zastupnika konzervativaca i reformista", kazao je Kovač. 

Uvjeren je kako je priprema uoči glasanja dobro obavljena. "Očito da su svi oni koji su potrebni za većinu pridobiveni i pretpostavljam da će Von der Leyen dobiti dovoljno glasova. Čini mi se da bi moglo biti dovoljno glasova ako sudimo po onom prije dva dana", istaknuo je. 

"Nadam se da će Trump iskoristiti priliku da ujedini narod"

Komentirao je i posjet mađarskog premijera Viktora Orbana ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. "Orban nije nastupao u ime Europske unije. Pitanje je što se moglo postići, to je bila neka vrsta demonstracije neke njegove razigranosti i afirmacije", naveo je Kovač. 

"Ali kad je Srbija napadala Hrvatsku, jesu li se vodili pregovori s Miloševićem u Ženevi? Tad je bilo u redu, a sad se ne smije ići kod Putina koji je isto agresor. Treba malo izaći iz okvira i biti realan", nastavio je. 

Govorio je o tome što očekuje od Donalda Trumpa na stranačkoj konvenciji u Milwaukeeju. "Trump će, nadam se, iskoristiti priliku i on će htjeti ujediniti američki narod, ujediniti cijeli svijet. U tijeku je nastojanje velikog dijela demokrata da zamijene Bidena. Hoće li se to dogoditi, ne znam, ali program je u tijeku", rekao je. 

Zaključio je da je Trump ispao mučenik te da će Biden teško kontrirati, posebice jer je Trump reagirao efektno u trenutku kad je napadnut.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.