KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Mjere se produžuju, no uskoro moguća neka popuštanja. Beroš rekao što se još razmatra

Foto: Pixsell

U HRVATSKOJ je od jučer potvrđeno 37 novozaraženih koronavirusom, 58 osoba se oporavilo, a preminule su dvije, izvijestio je u 14 sati Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Danas je dobar podatak da u protekla 24 sata imamo novozaraženih 37 osoba, što ukupno čini 1741 osobu", rekla je članica Stožera Maja Grba-Bujević.

Od jučer su preminule dvije osobe.

"U KBC-u Split 98-godišnja ženska osoba s puno komorbiditeta, jedan muškarac od 73 godine u infektološkoj klinici također s komorbiditetima", kazala je Grba-Bujević.

U 24 sata testirano je 897 pacijenata, a ukupno njih 19.256. Oporavljenih je 58 više u odnosu na jučer, ukupno 473 osobe. U samoizolaciji je 15.059 osoba.

Čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostujući u RTL-u Danas rekao je kako će se u Hrvatskoj produljiti mjere uvedene zbog koronavirusa, a koje po prvotnoj odluci traju do nedjelje, 19. travnja. No naglasio je da to produženje ne znači da već sljedećeg tjedna, ako epidemiološka situacija bude povoljna, dođe do popuštanje neke od mjera.

Ministar zdravstva Vili Beroš u HTV-ovoj Temi dana izjavio je da će se tek razmišljati o popuštanju mjera, ali i da će se u sljedećem razdoblju razmišljati i kako reaktivirati gospodarstvo. Komentirao je i novi zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

TIjekom popodneva i večeri još 12 štićenika doma kojima je potvrđen koronavirus prebačeno je u bolnicu. Uz to se pojavilo novo žarište u Kninu gdje je zaraženo 13 zdravstvenih radnika.

Stanje po županijama temeljem objava lokalnih stožera 15.4.

  • Virovitičko-podravska - 0 novih. Ukupno 2
  • Zadarska - 0 novih. Ukupno 77
  • Brodsko-posavska - 0 novih. Ukupno 19
  • Istarska županija - 0 novih. Ukupno 83
  • Osječko-baranjska - 0 novih. Ukupno 107
  • Primorsko-goranska - 0 novih. Ukupno 68
  • Vukovarsko-srijemska - 0 novih. Ukupno 36
  • Grad Zagreb - 4 nova.
  • Zagrebačka županija - 4 nova. Ukupno 116
  • Šibensko-kninska - 2 nova. Ukupno 79
  • Krapinsko-zagorska - 2 nova. Ukupno 111
  • Splitsko-dalmatinska - 20 novih. Ukupno 372.
  • Varaždinska - 0 novih. Ukupno 32
  • Dubrovačko neretvanska - Ukupno 100
  • Karlovačka: 0 novih. Ukupno 28
  • Ličko-senjska: 2 nova. Ukupno 14

Koronavirus u Hrvatskoj pratili smo tijekom dana iz minute u minutu

20:45 Još 12 štićenika doma kojima je potvrđen koronavirus prebačeno je u bolnicu. Uz to se pojavilo novo žarište u Kninu gdje je zaraženo 13 zdravstvenih radnika. > Opširnije

20:20 Ministar zdravstva Vili Beroš u HTV-ovoj Temi dana izjavio je da će se tek razmišljati o popuštanju mjera, ali i da će se u sljedećem razdoblju razmišljati i kako reaktivirati gospodarstvo. Komentirao je i novi zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. > Opširnije

19:27 Istranin koji je prebolio koronavirus ispričao je svoju priču. Rekao je da je u bolnici proveo 29 dana i da mu je najgore bilo psihički. > Opširnije

19:16 Ravnatelj HZJZ-a dr. Krunoslav Capak u Dnevniku N1 je rekao da će se pažljivo će razmotriti na koji rok će se produžiti mjere i što bi se od mjera moglo popustiti. > Opširnije

19:14 Čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostujući u RTL-u Danas rekao je kako će se u Hrvatskoj produljiti mjere uvedene zbog koronavirusa, a koje po prvotnoj odluci traju do nedjelje, 19. travnja. No naglasio je da to produženje ne znači da već sljedećeg tjedna, ako epidemiološka situacija bude povoljna, dođe do popuštanje neke od mjera. > Opširnije

18:40 Gošća večerašnjeg Dnevnika N1 televizije bila je Diana Nonković, epidemiologinja HZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije. Kazala je kako su epidemiolozi svaki dan, nekada i po dva puta dnevno, u domu za starije u Vukovarskoj. "Mi smo oni koji kontinuirano radimo i pratimo situaciju što se događa, ne samo sa štićenicima nego i zaposlenicima", kazala je.

"Ovo će trajati jer virus ima dugačku inkubaciju od dva tjedna. Neke se stvari ne mogu riješiti i nećemo imati konačan broj oboljelih dok ne prođe određeni vremenski period i tada ćemo moći dobiti konkretan broj", kazala je.

18:07 Grčka je ovog tjedna uvela vaučere za otkazane rezervacije u turizmu uslijed pandemije covida-19, a nakon što su to već učinile Francuska, Njemačka i druge europske države, pa su iz Hrvatske udruge turizma (HUT) pozvali vladu da i u Hrvatskoj uvede takve vaučere.

Vaučeri koje je za otkazane rezervacije u turizmu uvela Grčka vrijedit će, kako prenose iz HUT-a, 18 mjeseci za zrakoplovne kompanije, trajekte i turistička poduzeća (i hotele i putničke agencije), a ako ih kupci ne iskoriste, imat će pravo na povrat novca u gotovini.

"Odluka grčke vlade odličan je primjer ublažavanja učinaka masovnih otkazanih putovanja zbog krize covida-19. Time turisti ne gube novac, a istovremeno se osigurava i likvidnost putničkih agencija, hotela, avioprijevoznika i trajektnih kompanija. Nadamo se kako će i hrvatska Vlada slijediti takve primjere iz europskih država te i tako pomoći turističkom sektoru koji je najviše pogođen u ovoj krizi", naglasio je direktor HUT-a Veljko Ostojić. > Opširnije

17:59 Na ulaz u Zavod za hitnu medicinu postavljena je termokamera koja će očitati temperaturu svima onima koji ulaze u Hitnu pomoć, od pacijenata do djelatnika.

"To je posebna vrsta kamere koje snima objekte koje dolaze, a osim obične snimke ima i snimak koji uključuje temperaturu. U našem slučaju zanimljiva nam je jer se može baš očitati temperatura svim osobama koje uđu. Ona u sekundi može registrirati temperaturu za 20 do 30 osoba", izjavio je Leo Luetić, ravnatelj Hitne pomoći u Splitu, za Dalmacija News.

17:44 Porezna uprava je objavila analizu podataka koja pokazuje usporedbu izdanih računa u vrijeme krize zbog koronavirusa i istog razdoblja lani. Opširnije

17:27 Ministrica za socijalnu politiku Vesna Bedeković izjavila je u srijedu da u ovoj proračunskoj godini ni jedno pravo iz sustava socijalne skrbi neće biti rezano, dok je za proboj virusa u domove za starije osobe naglasila kako je svaka temperatura alarm za brzo djelovanje.

16:47 Slovenski predsjednik Borut Pahor u srijedu je posjetio vojno-policijsku postrojbu na granici s Hrvatskom te podupro ideju vlade Janeza Janše o djelatnom uključivanju vojske u kontrolu granice zbog mogućeg porasta ilegalnih migracija. > Opširnije

Zbog korona-krize i njenih gospodarskih posljedica na područjima iz kojih dolaze ilegalni migranti doći će do povećanih pokušaja ilegalnih ulazaka u Sloveniju, kazao je Pahor, dodavši kako je stoga slovenskoj vojsci potrebno dati dodatne ovlasti kako bi pomagala policiji na granici.

16:12 Predsjednik Zoran Milanović pozvao je banke da ponude moratorij na 12 mjeseci, bez obračuna kamata, radnicima, samozaposlenima, obrtnicima i mikropoduzetnicima koji su pogođeni krizom izazvanom pandemijom koronavirusa i to po jasno utvrđenim kriterijima. > Opširnije

16:10 Većina zaraženih covidom-19 u Hrvatskoj umire s virusom, a ne od virusa, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš odgovarajući na replike zastupnika u saboru. > Opširnije

15:53 U sjedištu Primorsko-goranske županije u Rijeci u srijedu je održan sastanak s ravnateljima socijalnih institucija te je s epidemiolozima dogovoren pojačan sustav nadzora u domovima za starije osobe.

Svi zaposlenici domova koji se izmjenjuju u dežurstvima svakih 14 ili svakih sedam dana testirat će se na koronavirus. Prilikom odlaska testirat će se dežurni tim, kao i tim pri dolasku, izvijestila je Primorsko-goranska županija.

Pri primanju novih štićenika ispitivat će se epidemiološke okolnosti, kontakti osobe i druge pojedinosti važne za stvaranje epidemiološke slike. Utvrđeno je korištenje zaštitne opreme u skladu s izloženošću mogućoj zarazi, a osoblje domova će se educirati o uzimanju briseva. 

Liječnička skrb provodit će se u domovima kako bi se izbjegla opasnost pri odlasku korisnika van, a oni korisnici koji trebaju dijalizu smjestit će se u bolnicu.

15:44 Broj umrlih od koronavirusa u Hrvatskoj nije 34, nego 33 osobe. Naime, na presici Nacionalnog stožera je danas rečeno kako su tri osobe preminule u odnosu na brojke objavljene na jučerašnjoj presici, no točno je da su preminule dvije osobe. Danas je objavljeno kako je u Dubrovniku preminuo muškarac, no njegova smrt objavljena je još na jučerašnjoj press konferenciji. Podatke je stožer ispravio i na službenoj web stranici gdje je prvotno objavljeno da je na području Hrvatske 34 mrtvih (od toga 4 na dubrovačkom području), pa sada i na koronavirus.hr piše da je 33 mrtvih ukupno i troje na dubrovačkom području.

Kako smo neslužbeno doznali, Nacionalni stožer podatke o oboljelima i preminulima prikuplja svaki dan do 12:45. Obavijest o smrti muškarca u Dubrovniku stigla je jučer u 13:30 te je Stožer objavio informaciju o njegovoj smrti. Isto informaciju objavili su i danas, budući da na presici objavljuju podatke o umrlima od 12:45 jučer.

15:28 Rent-a-car koordinacija Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u srijedu je pozdravila Vladin paket mjera pomoći gospodarstvu, ali i predložila još četiri hitne mjere za taj sektor, koje se odnose na duži moratorij na leasing, zakupnine na zračnim lukama, registraciju vozila te obustavu plaćanja RTV pristojbe.  

"Rent-a-car industrija u Hrvatskoj ostvaruje čak 90 posto svojih prihoda od turističkih najmova te je zbog krize cijeli sektor u potpunosti blokiran. Rent-a-car koordinacija HUP-a zato predlaže donošenje hitnih dodatnih mjera pomoći za sektor, kako bi se osiguralo zadržavanje zaposlenih i očuvanje rent-a-car kompanija do normalizacije poslovanja", navodi se u priopćenju.  

Za očuvanje rent-a-car industrije predlažu još četiri hitne mjere. 

Tako predlažu da se leasing moratorij dogovori na realno izvedivo razdoblje od 18 mjeseci, kroz izmjene mjera moratorija i reprograma otplate kredita svih onih koji su pogođeni krizom. 

Druga mjera koju predlaže rent-a-car koordinacija HUP-a je obustava naplate zakupnina na zračnim lukama tijekom obustave komercijalnih letova i njezino postotno umanjenje nakon što počne putnički promet.

Traži se i produženje trajanja registracija vozila na razdoblje od jednog do tri mjeseca, koliko su vozila van funkcije, kao i produženje roka u kojem se mora registrirati novo vozilo. 

Četvrta hitna mjera koju traži rent-a-car koordinacija je obustava RTV pristojbe. 

15:13 Od 50 osoba jučer testiranih u Karlovačkoj županiji nitko nije bio pozitivan na covid-19, što je treći dan bez novooboljelih, priopćio je u srijedu Stožer civilne zaštite Karlovačke županije.

Dosad je testirano 727 osoba, oboljelo je 28 osoba, od kojih je pet hospitalizirano u karlovačkoj Općoj bolnici, dvije u Klinici za infektologiju u Zagrebu, 16 ih je na kućnom liječenju, četiri su izliječene, a jedna je osoba umrla.

U samoizolaciji je 87 osoba.

15:13 Nadležna inspekcija Civilne zaštite i Policijska uprava izvršit će uvid u slučaj održavanja liturgije u daruvarskoj pravoslavnoj crkvi unatoč zabrani okupljanja zbog epidemije koronavirusa, najavio je voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

''Čuo sam za taj i za slučaj u Pakracu. Nadležna inspekcija civilne zaštite i policijske uprave koje su nadležne za ta mjesta će otići i izvršiti uvid u to što se stvarno dogodilo'', rekao je Božinović, ministar unutarnjih poslova, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Novinare je, naime, zanimalo hoće li svećenik srpske pravoslavne crkve Đorđe Ostojić biti prekršajno i kazneno prijavljen za održavanje liturgije unatoč epidemiološkim preporukama.

15:11 Plenković upravo govori o gospodarskim mjerama.

Što se tiče rezanja plaća, Plenković je kazao da je to stvar razgovora sa socijalnim partnerima. Kaže da se u medijima donose neke pomalo panične objave.

Govorio je o mjerama.

"Mjera za ožujak je naknada poslodavcima. Drugi je silos oslobađanje od poreza. Treći je silos mogućnost povoljnih kredita", rekao je Plenković. > Opširnije

15:00 Opara je usred pandemije htio zaposliti turističke informatore na Marjanu. Evo o čemu se radi

14:50 Branimir Nestorović, Vučićev stručnjak koji je koronavirus nazvao najsmješnijim virusom u povijesti, komentirao je na današnjoj presici način na koji se Hrvatska bori s covidom-19.

"Hrvati rade nepouzdane, brze testove. Imaju lažan broj negativnih nalaza, a bave se nama! Mi te jeftine testove nismo htjeli ni uzeti, odlučili smo raditi dijagnostiku s najboljim PCR testovima čiji se rezultati duže čekaju, ali su jedini točni", rekao je Nestorović. > Opširnije

14:46 Je li Andrija još jedan pokušaj vlade da počne pratiti mobitele građana? > Opširnije

14:44 U Hrvatskoj 22.749 više nezaposlenih nego lani u travnju. > Opširnije

14:40 Domaći turisti ne mogu spasiti turističku sezonu u Hrvatskoj jer je njihov udio u ukupnom prometu u zadnje dvije rekordne godine bio oko 12 posto, ali turizam na njih svakako računa kada popuste mjere zaštite od koronavirusa, o čemu odlučuje civilni stožer, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli. > Opširnije

14:35 Saborska oporba žestoko je u srijedu odgovorila na dvojbu Branka Hrga (HDS) je li „stvarno važnije“ da ministar zdravstva Vili Beroš bude u sabornici i sluša zastupnička „nadmudrivanja“ ili da radi „puno važniji posao“. > Opširnije

14:30 Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je odbacio prijedlog SDP-a da se ovlasti Nacionalnog stožera civilne zaštite prebace na vladu jer se, kako je rekao, dosadašnji model upravljanja krizom pokazao dobrim i efikasnim.

"Zahvaljujući Nacionalnom stožeru i mjerama koje je predložila Vlada, a usvojio Hrvatski sabor kvalitetno smo odgovorili na opasnost po zdravlje s kojom se Hrvatska i svijet nisu susreli u novije vrijeme. Zbog toga smo usvojili izmjene Zakona o sustavu civilne zaštite u kojem smo člankom 22. omogućili Stožeru civilne zaštite da u vrijeme posebnih okolnosti, a to su upravo ove koje su nastale i zbog kojih je ministar zdravstva 11. ožujka proglasio epidemiju, i njime smo propisali da Stožer da donosi odluke i upute koje su dužni provoditi stožeri civilne zaštite na razini jedinica lokalne, područne i regionalne samouprave", rekao je Bačić u izjavi novinarima. > Opširnije

14:20 Krunoslav Capak komentirao je Trumpovu odluku o prestanku financiranja WHO-a. Komentirao je i rad WHO-a.

"Što se tiče WHO-a, Trump je ocijenio da su se bavili Kinom previše i da će SAD uskratiti plaćanje. Bez tih sredstava WHO će teško naći sredstva, to je ogroman novac. To je njegova ocjena, ja mislim da WHO funkcionira dobro. Generalni direktor je bio u Kini i njegove su ocjene bile pozitivne, to se pokazalo točnim jer je Kina riješila epidemiju. Mislim da je djelovanje WHO-a vezane uz Kinu, ali i kasnije, sasvim u redu. Oni moraju voditi računa o globalnoj situaciju, a ne u pojedinoj zemlji. Njihove preporuke moraju biti globalne, odnosit se na cijeli svijet", rekao je Capak.

14:05 Sindikalist Krešimir Sever kazao je da se privatnom sektoru daje šakom i kapom, bez nadzora. > Opširnije

14:00 U protekla 24 sata novozaraženih 37 osoba. Ukupno je to 1741 osoba.

13:10 Građanska inicijativa: Tražimo ukidanje obveznog članstva i članarina u svim komorama. > Opširnije

12:49 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nemamo novooboljelih od koronavirusa. Brojčana stanja time su ostala nepromijenjena u odnosu na jučerašnji dan. Ukupan broj do sada oboljelih i dalje 32, a ozdravilo je ukupno 19 osoba. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 12 osoba i dobrog su općeg stanja, dok se jedna osoba nalazi na respiratoru u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu. Statistički se Varaždinskoj županiji i dalje pribrajaju dodatne tri osobe koje ovdje imaju prijavljeno mjesto prebivališta, ali žive u Zagrebu, gdje su i testirani i tamo se liječe.

12:30 U 12.30 počinje press konferencija stožera u Dubrovniku.

12:15 Stožer Civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije na pres konferenciji izvijestio je kako imaju ukupno 111 slučajeva koronavirusa na području županije. > Opširnije

12:07 Došlo je do proboja koronavirusa u jedan dom za starije u Zagrebu. > Opširnije

11:58 U Splitu je preminula 32. žrtva koronavirusa. > Opširnije

11:51 Šibensko-kninska županija ima ukupno 2 novooboljelih, ukupno 79 slučajeva.

11:50 Zagrebačka županija ima 4 nova slučaja, ukupno 116.

11:49 Krapinsko-zagorska danas bilježi 1 novi slučaj korone, ukupno 110.

11:28 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u zadnja 24 sata zaraza koronavirusom nije potvrđena nijednoj novoj osobi, odnosno od ukupno 26 testiranih uzoraka svi su bili negativni, pa županija i dalje bilježi ukupno 36 oboljelih.

11:26 Bulj: Virus je u Dom u Splitu donio Boban preko svog uhljeba. > Opširnije

11:26 Reiner: Ne postoji prijedlog o rezanju plaća od 20 posto u javnom sektoru. > Opširnije

11:20 U posljednja 24 sata u Primorsko-goranskoj županiji nema ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Trenutno je u županiji 48 zaraženih koronavirusom, a 20 ljudi je ozdravilo.

11:01 Počinje pressica u Osijeku. Nema niti jednog pozitivnog od 128 testiranih osoba. tako da je ukupna brojka i dalje 107 slučajeva. 22 ljudi je izliječeno.

10:52 Dm je u suradnji s platformom za brzu dostavu Glovo kupcima omogućio narudžbu i dostavu gotovo 1000 proizvoda koji uključuju proizvode za bebe, proizvode za higijenu, prehrambene proizvode, proizvode za njegu lica, tijela i kose te proizvode za čišćenje. Dostava je dostupna na području Zagreba, Rijeke, Splita, Zadra i Osijeka, a popis proizvoda koji su dostupni za narudžbu moguće je pregledati i odabrati putem aplikacije Glovo. > Opširnije

10:33 Prema priopćenju Stožera civilne zaštite Istarske županije od ukupno sedam ispitanih uzoraka briseva svi su negativni na koronavirus. > Opširnije

10:24 Udruga poslodavaca: Nadamo se da će pad BDP-a biti manji od 9 posto. > Opširnije

10:14 Prema jutrošnjoj informaciji Stožera u Brodsko-posavskoj županiji nema novih slučajeva zaraze, peti dan za redom. > Opširnije

9:52 Croatia Airlines otkazao 3200 letova. Koja su prava putnika kada se to dogodi? > Opširnije

9:50  Ministar uprave Ivan Malenica izjavio je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" da je već prvoga dana na sustavu "Andrija" bilo oko 30.000 korisnika te ih se preko 75% izjasnilo da su time zadovoljni.

9:28 Virovitičko-podravska županija nema novozaraženih.

9:27 Na području Zadarske županije nema novih zaraženih. Među dosad zaraženima ima djece u dobi od 3 i 4 godine. > Opširnije

8:37 Iz Kine je stigla zaštitna oprema, a na jednoj kutiji koja je stigla u Viroviticu piše "Naprijed Hrvatska".

8:27 Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, gošća je Novog dana. Njeno gostovanje pratite ovdje.

7:50 Zaraženi lički vatrogasac objavio je video poruku nakon pisma koje je uputio jednoj ženi koja ga je napala 25 na društvenim  mrežama. 25-godišnji Šljivić je zbog zaraze koronavirusom smješten u karantenu u studentsko-đačkom domu u Gospiću. U dom je smješten jer kod kuće nema uvjete za samoizolaciju. Pismo koje joj je uputio pročitajte ovdje.

7:20 U Hrvatskoj je do sada od koronavirusa umrla 31 osoba. Više o tome odakle su žrtve i koliko su stare pročitajte ovdje.

7:10 Sve više zemalja popušta mjere, što bi prvo trebalo kod nas? Pitali smo poduzetnike. > Opširnije

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.