Svjedok iz Donje Jablanice: Na kamenolomu se stvorila brana, a onda je odron udario

Foto: Pixsell/Armin Durgut

"Ovdje su kuće stare po 300 godina, tu malo ispod mi je majkina starina, a ovdje babina. Ovo se nikad nije desilo", rekao je za Dnevni avaz Smajo Tufek, mještanin Donje Jablanice, iznoseći svoje objašnjenje kataklizme koja se dogodila u njegovom naselju kada su sat nakon ponoći stradali njegovi brojni rođaci, susjedi i prijatelji.

>> Razvoj događaja pratite na Indexu

"Gore na majdanu, na kamenolomu, kako su bile padaline, bujice, stvorila se brana od jalovine. Potom je vjerojatno došlo do odrona koji je udario u tu branu i kad je to puklo, to je sve uzrokovalo. To je moje mišljenje", rekao je.

"Samo ovdje je uništeno 5-6 kuća. Ne zna se ni gdje su bile"

Smajo i supruga su preživjeli. Ogromno klizište, razorne bujice protutnjale su uz samu njihovu kuću. "Samo u ovom dijelu gdje žive Tufeci uništeno je pet-šest kuća. Ma, ne zna se ni gdje su bile", rekao je..

Probudio ih je, kaže, jeziv tutanj.

"Podigao sam roletne, vidim kako voda nosi balvane, kamenje. U tom momentu sam mislio da je pukla brana u Jablanici. Kada sam istrčao vani, to je takva huka bila, čuo sam jauke, vrisku, dozivaju ljudi u pomoć. Nisam vidio ništa, pokušao sam baterijom svijetliti, ali sam samo vidio vodu i čuo tutanj. Otvorili smo garažu koja je malo poviše i sklonili se", govori Tufek.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.