Mjesto kod Zadra tjedan dana bez vode, turisti odlaze. "Netko je noću krade"

Screenshot: RTL

U Vrsima kod Nina usred turističke sezone nema vode, već se u mjestu koristi cisterna, a zbog toga im bježe i gosti. Vode nema već punih tjedan dana.

Mještani koji žive u povišenom dijelu su ogorčeni jer im se slična situacija ponavlja svako ljeto, ispričali su RTL-u. Pritisak u dotrajalim cijevima koje pucaju svakodnevno nije dobar ni u ostatku godine, a posebno ne sada, kada uz par stotina mještana tog dijela ima i dva puta više turista i vikendaša.

"Idemo se na plažu istuširati, netko je uveo spremnike s hidroforima. Teško je ovo, stari ljudi, to je užas. Turisti odlaze jer nema vode. Nije to samo ovo ljeto problem, već godinama", poručuje mještanka Vrsa Renata Božić.

Noćne krađe vode

Direktor zadarskog Vodovoda Tomislav Metelko za RTL govori da se noću događaju krađe vode. Upitan je do kada će mještani morati ovako živjeti te ima li rješenje. Prvo je govorio o tome što se događa u Vrsima.

"To je jedno od naselja koje je među prvima u našoj županiji dobilo vodu. Stare su cijevi koje pucaju. Uz sve probleme koje imamo s cjevovodima, pojavljuju se noćni upadi, odnosno noćne krađe.

Da bi gornje selo imalo vodu, imamo stanicu koju punimo. Nju netko u tijeku noću isprazni, krade li vodu zalijevanjem ili puni cisterne... Ali kad je isprazni, stanovnici nažalost nemaju vode", rekao je Metelko.

Angažirali detektiva

Na pitanje je li slučaj prijavljen policiji Metelko odgovara negativno.

"Imamo jako loše iskustvo vezano za prijave. Svojedobno smo imali angažiranog detektiva koji je postavljao zasjedu, hvatao kradljivca vode, snimio ga i uzeo podatke. Sud nas je pitao koliko je ukrao vode - nemamo pojma.

Ako je ispod 2000 kuna, oni odbacuju kaznenu prijavu. Rekli su da podnesemo privatne tužbe pa smo odustali od toga. Nismo mi sud ni policija. Ako nešto znamo, prijavimo. U ovom slučaju ne znamo tko uzima vodu pa nismo prijavili policiji", rekao je šef zadarskog Vodovoda.

Kako će se riješiti problem?

Metelko je upitan kako će se riješiti problem.

"Mi smo i danas tamo. Snimamo mrežu, koja je stara. Znaju se dogoditi gubici, pogotovo ljeti jer dižemo tlakove kako bi ljudi na višim mjestima imali vode, ali onda dođe do puknuća cjevovoda. I danas smo imali prekid vode jer smo radili. Radimo, nastojimo kontrolirati tlakove, krpati mrežu i mještanima osigurati vodu", kazao je za RTL.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.