Mlada docentica s MIT-a odbijena, projekt dobio suprug članice upravnog odbora HRRZ-a

Screenshot: Facebook

MLADA docentica Tea Žakula koja je doktorirala na MIT-u, vratila se u Hrvatsku i prijavila na natječaj HRZZ-a pod nazivom 'Program poticanja istraživačkih razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena'.

Na njenom projektu naziva 'Korištenje podatkovne analitike za razvoj upravljačkih strategija sustava zgrade' trebali su sudjelovati brojni svjetski stručnjaci, a planirana je i suradnja s MIT-em i drugim sveučilištima.

Jedan od projekata je dodijeljen suprugu članice Upravnog odbora

Kako prenosi N1, njezin projekt je odbijen, uz sumnjive zamjerke tvrdi Žakula, ali je projekt dodijeljen nekim drugim znanstvenicima, a to su: Dean Ban, Marija Blažina, Tomislav Capuder, Davor Dolar, Neven Duić, Ivan Halasz, Ivan Pejić, Jordi Sancho-Parramon, Maja Telišman Prtenjak i Domagoj Vulin.


Posebno je zanimljiv Dean Ban koji je prijavio  projekt pod nazivom 'Smanjenje emisija stakleničkih plinova upotrebom gradskog i poljoprivrednog otpada u proizvodnji bilja'.

Projekt je odobrio panel za vrednovanje, a potvrdio ga je Upravni odbor HRZZ-a u kojemu sjedi upravo njegova supruga, Smiljeta Goreta Ban, piše N1.

Osim Deana Bana, zeleno svjetlo je dobio i projekt prof.dr.sc. Ivana Pejića pod nazivom 'Procjena adaptabilnosti hrvatskog sortimenta kukuruza i soje u funkciji oplemenjivanja za tolerantnost na sušu'.

Pejić je u mandatu prošle vlade obnašao dužnost pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

Prema HRZZ-u nema sukoba interesa


N1 je poslao upit direktoru HRZZ-a Hrvoju Matakoviću, te su njegov odgovor prenijeli u cijelosti:

"Oba projektna prijedloga koje spominjete zadovoljili su sve tražene kriterije te ne postoji mogućnost sukoba interesa.

Vrednovanje ovih projektnog prijedloga, kao i svih drugih projektnih prijedloga na natječajima Zaklade, provedeno je na temelju Priručnika za vrednovanje projektnih prijedloga prijavljenih na natječaje Hrvatske zaklade za znanost te je provedeno u skladu s Pravilnikom o sprječavanju sukoba interesa

Informacije o visini financiranja bit će, kao i za sve druge projekte koje financira Zaklada, navedene u bazi projekata na mrežnim stranicama Zaklade nakon što se potpišu ugovori o dodjeli sredstava''.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.