HGSS-ovci po mraku i vjetru s Biokova spašavali mladića i djevojku iz Češke

Foto: HGGS Stanica Makarska

HGSS-ovci su spasili dvoje čeških državljana koji su odlučili planinariti na Biokovu, ali su izgubili orijentaciju. 21-godišnji mladić i 21-godišnja djevojka uputili su sinoć u 21:40 poziv u pomoć. 

"Upustili su se u avanturu istraživanja naših planina, ali brzo su shvatili koliko priroda može biti nepredvidiva i opasna. Noć, niske temperature ispod 15 stupnjeva, vjetar i težak teren samo su dodatno pogoršali situaciju", priopćili su iz HGSS-ove Stanice Makarska. 

Prva ekipa HGSS-ovaca krenula je u akciju u 22:10. Trebalo im je manje od dva sata da savladaju visinsku razliku od 800 metara. Prvi tim je do unesrećenih stigao u 0:20. Napominju kako je akcija bila složena zbog terena izrazito teškog za kretanje i staza koje su bile teško vidljive u mrakau. 

"Apeliramo na planinare da budu oprezni i odgovorni"

"Tri sata dramatičnog spuštanja bila su puna napetosti i izazova a dolazak do ceste bio je trenutak olakšanja, ali i ponosa za sve uključene. Srećom, osim iscrpljenosti i manjih ozljeda, mladi zaljubljeni par bio je u dobrom stanju. 

Ovaj događaj je podsjetnik na nepredvidivost prirode i važnost pripreme prije odlaska u planine. Apeliramo na sve planinare i posjetitelje naših planina da budu oprezni i odgovorni. Prije nego što se uputite na stazu, provjerite vremenske uvjete, ponesite odgovarajuću opremu i informirajte se o stazi kojom planirate ići. Vaša sigurnost je na prvom mjestu.

Ovim putem želimo izraziti zahvalnost Tomasu Stolinu, voditelju konzularnog ureda Češke u Hrvatskoj, na potpori koju nam je pružio u posljednjim spasilačkim akcijama kao i uvažavanju i vrednovanju našeg spasilačkog rada", naglasili su HGSS-ovci. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.