MMF upozorava: Vlasti u BiH previše troše

Parlamentarna skupština BiH Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu Andreas Tudyka upozorio je u četvrtak kako se ta zemlja suočava s rastućim fiskalnim problemima koji mogu ugroziti njezinu sposobnost servisiranja dugova.

Tudyka je u intervjuu za banjolučke Nezavisne novine potvrdio kako je nakon Republike Srpske, koja se s proračunskim deficitom suočava već duže od tri godine, u slične probleme sada zapala i Federacija BiH.

"Prije godinu dana pojavio se fiskalni deficit"

"Prije otprilike godinu dana pojavio se fiskalni deficit u oba entiteta, koji nastavlja rasti. Sada te deficite morate financirati uz postojeće dugove, koje morate servisirati. Kada ne zarađujete dovoljno da pokrijete rashode, morate dizati pozajmice. Što su vam rashodi veći, s vremenom morate pozajmljivati sve više. Mi brinemo da ćete, ako se to nastavi, doći u situaciju da nećete moći više pozajmljivati. Bit će sve teže i teže i neće biti dovoljno novca, što će dovesti do krize", kazao je predstavnik MMF-a.

Vlasti oba entiteta, kako je upozorio, stoga bi morale odmah početi "rezati" proračunske troškove koji su se početi uvećavati kao rezultat krize prouzročene pandemijom koronavirusa.

BiH je također tada bila pogođena inflacijom pa su cijene počele rasti, a entitetski proračuni su se ubrzano punili pa su vlasti nekontrolirano posezale za tim dodatnim izvorima prihoda povećavajući socijalna izdvajanja. U međuvremenu inflacija se smanjila i prihodi se sporije prikupljaju, no izdaci su ostali.

"Trenutna politička situacija nije pogodna za ekonomski rast"

Kako vlasti nemaju planova za "rezanje" potrošnje, posegnule su za zajmovima ugrožavajući tako financijsku stabilnost.

"Trenutačno najvažniji savjet vlastima je da barem ne dozvole da deficit nastavi rasti. To znači da bi trebalo uvesti neke mjere štednje. A kad vidimo izdvajanja za plaće i socijalna davanja, vidimo da su ona veoma visoka, među najvišima u regiji. Ako pogledate odnos udjela izdvajanja za plaće i socijalna davanja u bruto domaćem proizvodu, taj odnos je među najvišim u regiji", pojasnio je Tudyka.

Predstavnik MMF-a istaknuo je kako ove probleme dodatno komplicira loša politička situacija u BiH.

"Trenutačna politička situacija nije pogodna za ekonomski rast i provođenje reformi. A ako se tenzije nastave, ti izgledi će biti slabiji", upozorio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.