Mnogi hoteli na obali nisu popunjeni u špici sezone. "Nema nikakvih naznaka krize"

Foto: Shutterstock

Iako većina turista mjesecima ranije planira putovanje, a posebice u popularnim turističkim destinacijama za koje slovi i Hrvatska, pregledom trenutnog stanja na Bookingu vidljivo je kako velik broj hotela ima slobodnog smještaja u srpnju i kolovozu.

Istražili smo trenutnu ponudu u Splitu, Hvaru, Dubrovniku, Šibeniku i Rovinju te se uvjerili da je moguće samo nekoliko dana ranije bukirati smještaj u brojnim hotelima, izuzev onih u Dubrovniku. Uz to, u velikom broju hotelskih smještaja snižene su cijene noćenja. 

Velik broj hotela ima dostupne smještaje

Pregledom dostupnih hotelskih jedinica tri dana prije ovog vikenda pronašli smo desetke slobodnih mjesta od Istre do Dalmacije. Tražili smo smještaj u hotelu za četveročlanu obitelj. Osim što smo naišli na velik broj dostupnih mjesta, primijetili smo da masovno spuštaju cijene: u pojedinim hotelima, primjerice u Rovinju, ti se popusti kreću i do 700 eura.

S obzirom na to da je prošla turistička sezona karakterizirana kao jedna od rekordnih, a i za ovu su bile dobre prognoze, zanimalo nas je je li, sudeći prema broju bukiranih jedinica, uistinu tako. 

Stoga smo većem broju hotela poslali upite u kojima nas je zanimalo kakva im je popunjenost smještaja u srpnju i kolovozu ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani. Međutim, do okončanja ovog članka nije nam pristigao ni jedan odgovor.

I u kolovozu dostupan smještaj u brojnim hotelima

Jedino u Dubrovniku nismo pronašli slobodna mjesta u hotelima u zadnji čas, odnosno tri dana prije ovog vikenda, premda i tamo u nekolicini hotela ima praznih mjesta u kolovozu. Primjerice, sredinom mjeseca, od 10. do 17. kolovoza, dostupno je čak 18 objekata, dok je većini njih snižena cijena.  

U Splitu se, primjerice, samo tri dana pred ovaj vikend mogao naći smještaj u čak 29 hotela, od kojih su brojni u centru grada. Situacija je znatno bolja u Rovinju, jednom od najpopularnijih gradova na obali, gdje je za isto razdoblje bilo dostupno pet hotela te njih 18 u okolici, a te brojke su se smanjivale približavanjem vikenda. Dan ranije su, pak, bila dostupna dva hotela te 14 njih u okolici. U Hvaru su tri dana ranije bila slobodna dva hotela te još tri objekta u okolici. Isto tako, prema obavijesti na Bookingu, 99 posto smještajnih objekata na Hvaru je u tom trenutku bilo bukirano. 

A praznih mjesta u hotelima u Splitu i Rovinju je tijekom kolovoza znatno više. U Splitu je tako od 10. do 17. kolovoza dostupan čak 41 objekt, a u Rovinju 14, uz napomenu da ih je još 19 dostupno u okolici grada. 

U Šibeniku je u ovom dijelu kolovoza još uvijek dostupno 11 objekata, a gotovo svima njima je snižena cijena. Iako cijene znatno variraju od jednog do drugog hotela, ovisno o ponudi i sadržajima koje nude, ali i opremljenosti, sada je, tek dva tjedna ranije, moguće pronaći hotelski smještaj za šest noćenja po 1600 eura za četveročlanu obitelj. 

Brojni stručnjaci i iznajmljivači, što hotelskog smještaja, što apartmana, govore kako su rupe u bukinzima ovo ljeto očekivane, ponajviše zbog nedavno održanog Europskog prvenstva u nogometu u Njemačkoj te nadolazećih Olimpijskih igara u Parizu. 

Ima li razloga za brigu?

Iako su rezultati posjećenosti u lipnju pokazali da su noćenja bila nešto slabija nego lani, kažu da razloga za brigu - nema. 

"Srpanj i kolovoz za sada izgledaju uravnoteženo i čini se da neće biti većih oscilacija. Naravno, sve podatke treba uzeti s rezervom do kraja godine, dug je to period, ali ono najvažnije - nema nikakvih naznaka da postoji potencijalna krizna situacija zbog koje bismo trebali biti zabrinuti", kazao nam je u lipnju predsjednik Uprave turističke kompanije Uniline. 

Prema podacima sustava eVisitor, tijekom lipnja 2024. zabilježeno je 2.67 milijuna dolazaka stranih turista te 330.384 dolaska domaćih turista. Broj noćenja stranih turista u lipnju je iznosio 12.89 milijuna, dok su domaći turisti ostvarili 1.38 milijuna noćenja. I tada je najviše turista bilo iz Njemačke, potom iz Slovenije, Hrvatske i Austrije.

Od toga je u lipnju u hotelskim smještajima bilo 3.420.231 noćenje, dok je godinu ranije u istom mjesecu bilo njih 3.406.984. Kakva je situacija s brojkama u srpnju, bit će poznato u prvom tjednu kolovoza.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.