Moćna solarna oluja udarila u Zemlju. Aurore bi se mogle vidjeti južnije od Dalmacije

DANAS oko 18 sati do Zemlje je došla snažna geomagnetska oluja, koja bi mogla biti slična onoj koja je u svibnju koja izazvala fascinantne aurore vidljive iz Hrvatske.

Do Kalifornije i Dalmacije, a možda i južnije

Nova oluja, klasificirana kao intenzivna, s prognoziranom jačinom G4, mogla bi stvoriti aurore koje će se vidjeti daleko prema jugu, sve do Kalifornije u SAD-u i do Hrvatske u Europi, a možda i južnije.

Aurore bi se u Hrvatskoj, u dijelovima u kojima bude vedro, mogle vidjeti u noći s četvrtka na petak. Budući da mogu potrajati satima, pa i danima, entuzijastima se preporučuje da odaberu dobro mjesto bez svjetlosnog onečišćenja s otvorenim pogledom na sjever te da se naoružaju fotografskim aparatima ili mobitelima te strpljenjem.

Velika erupcija na Suncu

Sinoć u 03:56 po srednjoeuropskom vremenu (CET) na Suncu je zabilježena velika erupcija praćena impresivnim izbačajem mase. Sunčeva pjega 3848, trenutno okrenuta prema Zemlji, stvorila je dugotrajni bljesak klase X1.8 (slika dolje).

Marko Posavec, astronom amater i entuzijast za nebeske pojave, kaže da je Sunčeva radijacijska oluja, koja je već započela, druga po redu po snazi u aktualnom Sunčevom ciklusu.

"Uskoro se očekuje i dolazak koronalnog izbačaja koji će na Zemlji uzrokovati geomagnetsku oluju, čiji je najpoznatiji simptom mnogima omiljena polarna svjetlost", kaže Posavec.

Nažalost, u Hrvatskoj prevladava oblačno

Nažalost, zbog prelaska fronte preko naših krajeva, većina Hrvatske bit će pod oblacima, a kroz njih se aurora, naravno, ne vidi. Ponešto vedrog neba moglo bi biti eventualno iznad dijelova jadranske obale i otoka.

Posavec kaže da su svemirske sonde u 18 sati počele bilježiti prve znakove dolaska Sunčeve oluje (grafika dolje).

"Prema najnovijim prognozama, predstava bi mogla početi tijekom večeri, uz moguće jačanje u drugom dijelu noći", ističe Posavec te dodaje:

"No, prognoze aurore donekle su nalik vremenskim prognozama: nisu baš egzaktne. Vidjeli smo to prije nekoliko dana kada se geomagnetska oluja očekivala u subotu i nedjelju, a dogodila se u ponedjeljak. Te je večeri aurora snimljena iz sjeverne Hrvatske. Snažne Sunčeve oluje imaju potencijal izazvati snažne geomagnetske oluje, praćene spektakularnom polarnom svjetlošću, ali to se ponekad ipak ne dogodi iz niza razloga."

Geomagnetska oluja koja upravo počinje trebala bi biti jača od one koja nas je pogodila u ponedjeljak.

Posavec kaže da prognoze ukazuju da bi "jačinom mogla parirati onoj koja nam je donijela uistinu spektakularnu polarnu svjetlost u noći s 10. na 11. svibnja ove godine".

Polarna svjetlost u Hrvatskoj kroz povijest

Na spomen polarne svjetlosti obično zamišljamo krajolike skandinavskih zemalja ili Kanade. No, auroru je uistinu moguće ponekad vidjeti iz Hrvatske.

Posavec kaže da to nije često, no da se ipak zbiva u razdobljima intenzivne Sunčeve aktivnosti.

"Oko vrhunaca Sunčevih 11-godišnjih ciklusa geomagnetske oluje češće su i intenzivnije. Tada se aurore mogu zapaziti i s naše geografske širine. Primjerice, u jednom znanstvenom radu opisano je 37 pojava polarne svjetlosti iz Hrvatske i okolice između 1737. i 1991. godine. S tim da tada uglavnom nije bilo načina predvidjeti njihove pojave. U novije doba one su zabilježene 2000., 2003., 2005., 2015. i 2023., a ove godine iz Hrvatske su se već vidjele najmanje tri puta. Sunčeva aktivnost još uvijek ne jenjava pa je izvjesno da ćemo imati još prilika u skorijoj budućnosti" tumači naš sugovornik.

Napominje da se boje polarne svjetlosti slabo vide golim okom.

"Naše oči nisu prilagođene noćnom vidu i u mraku jako slabo vidimo boje. Poznata je činjenica da nam mjesečinom osvijetljen krajolik izgleda sivo. Kod izuzetno snažnih aurora poput onih iz svibnja ove godine možemo vidjeti nešto boje, uglavnom crvene", tumači.

Kako nastaju geomagnetske oluje?

Geomagnetske oluje nastaju kada Sunčeva aktivnost, poput bljeskova i koronalnih izbačaja, pošalje velike količine nabijene plazme prema Zemlji. Kada ta plazma puna iona i protona stigne do Zemljinog magnetnog polja, usmjerava se duž magnetskih silnica prema polovima. Na tom putu čestice plazme sudaraju se s atomima i molekulama zraka pri čemu nastaje svjetlost. Aurore se obično javljaju na višim geografskim širinama, kako sjevernim, tako i južnim. Međutim, zbog intenziteta nove oluje, sjeverna polarna svjetlost, aurora borealis mogla bi biti vidljiva puno južnije nego što je uobičajeno.

Što su Sunčevi bljeskovi?

Sunčevi bljeskovi su iznenadni i siloviti izboji energije koji potječu s površine Sunca. Nastaju kada se magnetsko polje u Sunčevim pjegama - tamnijim, hladnijim dijelovima Sunčeve površine - naglo promijeni, magnetske silnice prespoje i oslobode veliku količinu energije u obliku elektromagnetskog zračenja. Bljeskovi klase X, kakvi su zabilježeni posljednjih dana, najjači su oblik Sunčevih bljeskova i mogu značajno utjecati na Zemlju. Osim klase X, postoje još i slabije klase M i C, koje idu u skalama od 0 do 10.

Potencijal za smetnje

Ova geomagnetska oluja ima potencijal uzrokovati ozbiljne smetnje za satelite i električne mreže. Satelitski sustavi, koji se koriste za GPS i komunikaciju, mogu biti pod utjecajem visokoenergetskih solarnih čestica. Električne mreže također mogu pretrpjeti udare zbog geomagnetski induciranih struja, koje mogu prouzročiti kratkotrajne prekide ili smanjenje efikasnosti sustava. Zbog toga, operateri električnih mreža i satelitskih sustava prate situaciju kako bi minimalizirali moguće štete.

***

Knjigu Indexovog znanstvenog novinara Nenada Jarića Dauenhauera, koja tematizira najkontroverznije i najzanimljivije teme u znanosti poput klimatskih promjena, pseudoznanosti, pandemije, GMO-a i nuklearki, možete nabaviti ovdje.

Knjiga se sastoji od tekstova našeg novinara objavljenih kroz više godina rada na Indexu.

Objavljuje Index VijestiSubota, 5. studenoga 2022.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.