Može li država stati na kraj sindikatu lopovluka?

Foto: FAH/Index

KAKO javljaju mediji, Nezavisni cestarski sindikat (NCS) i Radničko vijeće HAC-ONC-a pozvali su radnike na naplatnim postajama da se strogo pridržavaju pravilnika o naplati cestarine.

Ovo je reakcija na nedavnu vijest o nepravilnostima u naplati cestarine, kojom prilikom je "nestala" – zapravo ukradena – nedefinirana količina novca. U pitanju je prijetnja tzv "bijelim štrajkom", sabotažom u kojoj se uredno dolazi na posao, ali zapravo čini sve da se uspori procedura i na taj način iskaže protest.

Dakle, nešto što niz državnih službenika radi svaki dan, ali bez elementa protesta i zapravo nesvjesno. Činjenica da dolaze praznici, što je period u kojem nešto više ljudi nego inače putuje zimi praznjikavim hrvatskim cestama, saboterima ide u prilog.

Kao štovatelj vojne povijesti i strategije, moram reći – potez cestarskog sindikata je apsolutno genijalan.

Uređena država, vladavina prava, što je s tim?

Ulovi se cijelu strukturu u organiziranoj pljački golemih razmjera, praktično svi su uključeni, od zadnjeg šljakera, preko nadzornika, middle managementa itd, svi su u talu i ubirali pinku. Sve se znalo, pojedinci su ulovljeni preko 100 puta i sve je bilo zataškano. Opravdanja su im bila u stilu - ma to je bio bakšiš, šta dete zna šta je sto kila i pomiješamo ponekad eure i kune pa šta? NIKOM NIŠTA! Uređena država, vladavina prava, što je s tim? Ništa.


I to nije sve! Ekipa zna da su ugroženi i smjenjivi: a) vinjetama, b) tehnologijom (samo-naplatni uređaji), c) davanjem cijelog HAC-a u koncesiju strancima, d) nešto četvrto, neki startup bi se mogao smisliti za naplatu mobitelom, whatevz.

Neki strateg, gledajući to sa strane bi rekao: "ovi su temeljito najebali", neka mole za milost i nadaju se što manjoj kazni. Bit će sretni ako prođu bez otkaza i zatvora.

Nitko im ništa ne može

Ali ne! U vrhunskom obratu, dostojnom Rommela, Napoleona i Cezara, dostojnom legende o Picokima, ili opsadi Malte, ekipa stjerana u kut kreće u drzak protunapad – ništa nam ne možete! Ako nas mislite zajebavat kaznama i otkazima – mi ćemo lijepo naš rad, premda je ionako suvišan i zamjenjiv, još i usporiti da vas zajebavamo i pokažemo vam tko je jači! Ha ha ha! I opet im nitko ne može ništa.

Ekipica bi se mogla popišati na glavu Đo Bajdenu, Kolindi i Zokiju i još tražiti po 20 kuna za to, i OPET im nitko ne bi mogao ništa.

Volim ove slatke situacije jer su lakmus test – može li država i društvo stati na kraj organiziranom sindikatu lopovluka, ili će dopustiti da je se ovako ucjenjuje i ponižava? Odgovor svi znamo. Ali zato kad pandur nagazi babu, ili Linić male firme za 5 kuna viška/manjka, ili Carina vozače koji si žele malo poboljšati kućni budžet, bitno da je sve "po zakonu"....
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.