Možemo: Ako su zataškali ubojstvo Mihaele Berak, želimo ostavku načelnika policije

Foto: Facebook

Platforma Možemo! Osijek zatražila je danas ostavku načelnika osječko-baranjske Policijske uprave ako se utvrdi da je bilo pokušaja zataškavanja u slučaju ubojstva Mihaele Berak te zahtijevaju objektivnu, brzu i učinkovitu istragu o svim okolnostima.

Predsjednica Katarina Kruhonja rekla je na konferenciji za novinare kako traže da se utvrdi je li bilo pokušaja zataškavanja ili se radilo o nemuštosti u komunikaciji prema javnosti ili u samo istražnom postupku. "Jako nam je važno da se napravi objektivna, učinkovita i brza istraga o svim okolnostima u kojima je ubijena Mihaela Berak", naglasila je Kruhonja.

Smatra da, ukoliko bi se dokazali pokušaji zataškavanja, bilo nekim činom ili propustom, važno  je da odgovorni budu sankcionirani. Upozorava također da se te istrage moraju provesti brzo, a ne da javnost na to čeka nekoliko godina.

Kriterij zapošljavanja policajaca

"Ukoliko se to ne bude moglo provesti na takav zadovoljavajući način u određeno vrijeme, onda i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović mora preuzeti odgovornost", poručila je Kruhonja. Također je nužnim istaknula i potrebu preispitivanja sustava odabira policijskih službenika.

"Kako funkcionira provjera njihovih psihofizičkih sposobnosti? Drži li se itko protokola pri sumnji na nasilje prema ženama", propituje Kruhonja. Kaže i kako praksa u Hrvatskoj pokazuje da imamo veliki broj femicida i da smo po tome među vodećima u Europi.

"Još uvijek je naša praksa takva da fokus nije žrtva i zato moramo provesti edukaciju i senzibilizaciju cjelokupne javnosti, raditi na edukaciji na svim razinama od socijalnih radnika, policije, sudova, a i bazičnije od toga", tvrdi Kruhonja.

Prepoznavanje nasilja kroz obrazovni sustav

Otvorila je i pitanje koliko se kroz obrazovni sustav obrazuje mlade ljude da znaju prepoznati nasilje, razliku između nasilja i sukoba, kako se postaviti u slučaju nasilja i kako osnažiti mlade i opremiti ih vještinama i metodama da se mogu suočavati sa sukobima.

Kruhonja zaključuje kako moramo društvo senzibilizirati da fokus bude žrtva, kada se radi o nasilju, i poučavati i odgajati mlade da nenasilnim metodama rješavaju sukobe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.