Mrak Taritaš o zakonu upravljanja zgradama: Neće riješiti sve stvarne probleme

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska oporba uglavnom je pozdravila rješavanje i uređenje pitanja upravljanja i održavanja zgrada novim zakonom, ali i upozorila na pitanje njegove provedbe.

"Dobro je da se donosi neki zakonski okvir, no svi znamo kako je teško dogovoriti se oko nečega u zgradi", kazao je Ante Kujundžić (Klub Mosta) istaknuvši da će provedba zakona biti najveći izazov.

"Baba Marija na petom katu maštat će o novom dizalu dok će Ivan iz prizemlja misliti da je lift luksuz za razmažene koji ne žele hodati", naveo je primjer Kujundžić.

Mrak Taritaš: Zakon je mala kap, ali neće riješiti sve stvarne probleme

Na nedostatak suglasja među vlasnicima upozorava i Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a, HSS-a i DOSIP-a). "Zakon je mala kap, ali neće riješiti sve stvarne probleme", ustvrdila je.

Mišo Krstičević (Klub SDP-a) upitao je zašto se zakonom pušta vlasnike stanova da se sami obračunavaju s rentijerima. Smatra da tom pitanju treba pristupiti sveobuhvatno i sustavno.

"Ključne odluke prebacuju se na krive aktere, u redu je na razini zgrade donositi odluke kako se ona koristi, ali ne može biti supstitut za planiranu politiku države, ne može biti okosnica stambene politike već samo eventualan nadopuna", ocijenio je Marin Živković (Klub Možemo!) najavivši da će njegov klub u prvom čitanju biti suzdržan.

U raspravi zastupnici su iznijeli i mišljenje kako će vlasnicima stanova biti teško prikupiti suglasnosti kvalificirane većine suvlasnika za kratkoročni najam ili najam za radnike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.