Mucanje zahvaća do 11% djece i 1% odraslih

Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL

Mucanje zahvaća do jedan posto populacije odraslih i do 11 posto djece, stoga je važno osvijestiti taj govorni poremećaj, poručeno je utorak povodom Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju koji se ove godine obilježava pod sloganom "Moć slušanja".

Kako je na konferenciji za novinare istaknula predsjednica Hrvatskog logopedskog društva i vanjska suradnica na Studiju Logopedija Sveučilišta u Rijeci Karolina Lice, važno je osvijestiti izazove osoba koje mucaju te osoba koje komuniciraju s njima. Sugovornicima osoba koje mucaju treba uputiti poruku da treba slušati sa strpljenjem, te se ovaj dan ove godine obilježava pod sloganom "Moć slušanja".

Konferenciju je organizirao studij logopedije Sveučilišta u Rijeci, koji je nedavno prerastao u fakultet.

Problem u rješavanju pitanja mucanja u Hrvatskoj otežava nedostatak logopeda i logopedskih usluga, ali bi se situacija trebala poboljšati sljedeće godine, kad će studij završiti prva generacija logopeda s riječkog sveučilišta, rekla je Lice.

Mucanje je kompleksan poremećaj koji kod djece utječe na obrazovanje, potom zapošljavanje i općenito na mentalno zdravlje, navela je.

"Bitno je što više govoriti o problemu mucanja"

U novoj mreži javne zdravstvene službe je u Primorsko-goranskoj županiji odobreno angažiranje dodatnih devet logopeda, pa pozivamo lokalnu zajednicu da osigura uvjete za otvaranje njihovih radnih mjesta, rekla je.

Ana Leko Krhen s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istaknula je da je bitno što više u javnosti govoriti o problemu mucanja, jer osobe koje mucaju imaju problem ne samo netočnosti u govoru, nego i u društvenim odnosima.  

Studenti logopedije u Rijeci kroz udrugu Logokaz priređuju radionice za učenike i učitelje osnovnih škola pod nazivom "Govor koji teče".  Putem njih se informiraju o mucanju, emocionalnim i socijalnim aspektima, nastoji se ukloniti negativne stavove. Tijekom godine je planirano održavanje šest takvih radionica.  

 U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava u Rijeci i Zagrebu obasjavanjem gradskih simbola tirkiznom bojom. U dogovoru s Lučkom upravom Rijeka, dizalice na Molo Longu, poznate ''riječke žirafe'', u noći s utorka na srijedu, 22. na 23. listopada zasvijetlit će u tirkiznoj boji, koja je zaštitni znak toga Dana, a Grad Zagreb će tirkiznom bojom prigodno osvijetliti Meštrovićev paviljon.

Ovime se simbolično povezuju Rijeka i Zagreb, dva grada i dva sveučilišta na kojima se školuju budući logopedi, stručnjaci koji će pomagati i ljudima koji mucaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.