MUP: Nije istina da ne znamo otvoriti ZIP. U tom trenutku format nije bio čitljiv

Foto: Instagram

UDRUGA za osnaživanje i razvoj žena i građanki OsnaŽena iz Srbije predstavila je nastavak istraživanja, pod nazivom Telegram iza sjene - Balkan porn, o Telegram grupi koja dijeli osvetničku pornografiju, a koja prema njihovim riječima ima 60.000 članova.

Jedna od autorica istraživanja Ana Zdravković za N1 kaže da je grupa ugašena, ali i da policija i tužiteljstvo ne reagiraju na dokaze koje im šalju, kao ni na prijetnje koje su djevojke iz udruge primile.

Rekla je i da su neke dokaze poslale i hrvatskoj policiji, ali da ona nije znala otvoriti ZIP datoteku.

>> Razotkrile grupu pedofila: Slale smo dokaze RH policiji, nisu znali otvoriti ZIP file

"Predmet nije formiran. Jedino što mi pada na pamet je da, kao što se dogodilo u Hrvatskoj, ne znaju kako otvoriti ZIP dokument. Ako je to problem, odnijet ću im na disketi sve dokaze", rekla je Zdravković.

Na njezinu tvrdnju reagirao je MUP. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Povodom objavljenog medijskog napisa kojeg su prenijeli i drugi internetski portali sugerirajući "kako hrvatska policija nije znala otvoriti zip file", a zbog točnog informiranja javnosti, Ministarstvo unutarnjih poslova se oglašava točnim navodima:

  • Iz Udruge Osnažene prvotno su na javno objavljenu adresu e-pošte policija@mup.hr uputili mail koji nema privitak (odnosno nije dostavljeno ništa), a na što im je u daljnjoj komunikaciji pažnju skrenuo djelatnik Službe za odnose s javnošću ovog Ministarstva. Dakle, djelatnik Ministarstva u sjedištu, a ne policijski službenik koji postupa po prijavama
  • Udruga Osnažene potom dostavljaju datoteke u formatu koji u tom trenutku nije bio čitljiv te su zamoljene ukoliko je moguća dostava datoteka u drugom formatu. Nakon što su datoteke dostavljene u drugom formatu, djelatnik odnosa s javnošću proslijedio ih je u roku od nekoliko minuta na daljnje postupanje stručnoj službi unutar Kriminalističke policije.

"Dovedena je u pitanje naša sposobnost"

Opisano je uobičajena praksa, uljuđena praksa otvorene komunikacije između tijela državne uprave i građana, a prije nego se sadržaj zaprimljene elektroničke pošte dostavi stručnoj službi policije, u čijoj je nadležnosti eventualno daljnje postupanje. Inače, ovo Ministarstvo na svoje službene adrese kojima komunicira s javnošću zaprimi godišnje oko 38 500 mailova!

Dakle, po navedenoj informaciji/datoteci nije postupala kriminalistička policija niti druga stručna služba policije, kako se iz objavljenih članaka i izjava sugovornika u njima daje zlonamjerno naslutiti niti je nastala šteta koja bi mogla ugroziti eventualno buduće kriminalističko istraživanje.

Iz navedenog razloga smatramo neprofesionalnim što novinar nije prije objave provjerio navod, već je, prenoseći neprovjerene navode, doveo u pitanje osposobljenost, opremljenost i educiranost policijskih službenika stručnih službi policije koji predano rade na istraživanju kaznenih djela počinjenih na štetu djece i maloljetnika te njihovoj zaštiti.  

Hrvatska policija raspolaže potrebnim alatima za digitalnu forenziku koja joj omogućavaju uspješnu provedbu kriminalističkih istraživanja te surađujemo i potičemo prijavljivanje svih saznanja o mogućem zlostavljanju djece pa i anonimno.

Stoga objava ovakvih neprovjerenih navoda ne doprinosi izgradnji povjerenja između policije i građana, a što je u interesu svima koji žele doprinijeti otkivanju i procesuiranju počinitelja takvih teških kaznenih djela."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.