Muškarac se smrznuo na smrt u zatvoru u SAD-u. Policija ga je držala u zamrzivaču?

MUŠKARAC iz Alabame umro je nakon što ga je policija nekoliko sati ostavila vezanog u zamrzivaču u zatvoru ili sličnom hladnom okruženju, navodi se u tužbi koju je podnijela njegova obitelj, a koju prenose američki mediji.

Anthony Mitchell (33) uhićen je nakon što je navodno pucao iz pištolja tijekom policijske intervencije zbog dojave o pogoršanju njegovog mentalnog stanja. Mitchell je nakon toga 14 dana proveo u zatvoru, a 26. siječnja je bez svijesti odvezen u bolnicu na stražnjem sjedalu policijskog automobila, stoji u tužbi i snimci.

Tjelesna temperatura od 22°C

Kada je stigao u bolnicu, Mitchellova tjelesna temperatura iznosila je 22°C. Liječnik Hitne pomoći pokušavao ga je reanimirati tri sata, a zatim je proglasio smrt.

"Nisam siguran pod kojim je okolnostima pacijent bio u zatvoru, ali teško je razumjeti da netko razvije temperaturu od 22°C dok je zatvoren u zatvoru", napisao je liječnik Hitne pomoći u svojoj medicinskoj dokumentaciji, navodi se u tužbi. "Ne znam je li mogao biti izložen hladnom okruženju. Vjerujem da je hipotermija bila krajnji uzrok njegove smrti."

Prema tužbi podnesenoj u ponedjeljak, Mitchell je "vjerojatno" bio u zamrzivaču zatvorske kuhinje zavezan za stolicu ili ostavljen satima u nekom drugom hladnom okruženju.

"Prema informacijama koje smo primili, vjerujemo da je to bio zatvorski zamrzivač ili hladnjak, ali u ovom trenutku nemamo video koji bi to potvrdio", rekao je odvjetnik William Smith za Washington Post. "Vjerujemo da šerifov ured ima video koji pokazuje što mu se točno dogodilo."

Policija lagala

U tužbi se navodi da su, dok je Mitchell ležao gol u svojoj ćeliji 25. siječnja, "brojni službenici zatvora i medicinsko osoblje došli do otvorenih vrata njegove ćelije kako bi ga promatrali i zabavljali se njegovim stanjem", umjesto da pozovu pomoć.

Videosnimka koju je podijelio zatvorski službenik prikazuje policajce kako onesviještenog Mitchella nose u policijsko vozilo. Prema tužbi, to je u suprotnosti s ranijom izjavom šerifovog ureda da je bio "budan i pri svijesti kad je napustio ustanovu i stigao u bolnicu".

Na snimci sigurnosne kamere iz zatvora dva zaposlenika šerifovog ureda nose Mitchella, bez nosila, prema policijskom automobilu u prostoru za utovar zatvora.

Otpuštena službenica koja je progovorila

Postoji snimka Tonyjeve posljednje noći u pritvoru koju je najprije snimila i podijelila Karen Kelly, zatvorska službenica iz okružnog zatvora koja je u međuvremenu otpuštena. Kelly je u odvojenoj tužbi podnesenoj u utorak navela da je otpuštena zbog incidenta.

Kelly je tužila ured šerifa okruga Walker i nekoliko policajaca jer su joj dali otkaz nakon što je progovorila o zlostavljanju zatvorenika. Ured šerifa okruga Walker odbio je komentirati ove navode.

Pucao na policajce

Anthony Mitchell stigao je u kuću svog rođaka Stevea Mitchella 12. siječnja. Prema tužbi, Steve je shvatio da njegov bratić nije dobro te da "govori zablude" i da mu je "ozbiljno potrebna psihijatrijska pomoć". Anthony Mitchell je imao povijest ovisnosti o drogama i živio je sam od smrti svog oca 2022. godine.

Steve Mitchell pokušao je kontaktirati ured šerifa okruga Walker radi provjere zdravstvenog stanja, no oni nisu odgovarali na pozive te je kontaktirao hitnu.

Kada su policajci na kraju stigli do Mitchellove kuće, on je "ispalio najmanje jedan hitac" na njih "prije nego što se povukao u šumovito područje", rekao je šerifov ured u izjavi od 13. siječnja. U priopćenju se navodi da je Mitchell bio "dezorijentiran" kada je priveden u zatvor pod optužbom za pokušaj ubojstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.