Na današnji dan odigrala se zadnja velika bitka konjice

Foto: Wikipedia

Na današnji dan odigrala se zadnja velika bitka konjice u povijesti. Radi se o onoj iz 1920. godine gdje su se sukobile poljska i sovjetska vojska kod grada Komarówa. Ratove će od tog trenutka preuzeti tenkovi, kao i zračne jedinice koji će se pokazati presudnima u Drugom svjetskom ratu.

Nakon Prvog svjetskog rata nastavlja se kaos na istoku

Bitka se dogodila tijekom Poljsko-sovjetskog rata, sukoba koji se dogodio neposredno nakon Prvog svjetskog rata. Nova komunistička vlast u SSSR-u htjela je poništiti ugovor iz Brest-Litovska. U njemu je izgubila velike teritorije na svom zapadu te morala plaćati velike reparacije. U isto vrijeme nova vlast u sada nezavisnoj Poljskoj jaše na osjećaj nacionalizma i kreće u osvajački pohod. 

Poljaci nisu išli u rat radi Rusa, paralelno su vršili pritisak na Čehoslovačku da im ustupi neke teritorije na sjeveru, a isto tako nisu priznali novu ukrajinsku državu. Njihov plan bio je proširiti se gdje god je moguće.

Poljska vojska u Kijevu

Rusi pod vodstvom Lenjina žele dokazati svojim ljudima da su sposobna uprava te ona uprava koja donosi novo vrijeme. Prvi cilj bio je oporavak ekonomije, a on neće biti moguć dok su najbogatiji dijelovi bivšeg Ruskog Carstva okupirani. Nespretna i poražena vojska ponovo se vratila na bojište, a bitka kod Komarówa kompletno će uništiti rusku konjicu.

Poljaci pobjeđuju unatoč manjem broju vojnika

Nakon što su poraženi u Bitci za Varšavu, ruski su se vojnici okupili kod grada Komarówa te zauzeli obrambene pozicije. Poljske su snage pod vodstvom Juliusza Rommela odlučile hrabro navaliti na veću vojsku te igrati na moral i bolju organizaciju vojske.

Bitka je počela u ranu zoru na 31. kolovoza. Poljske snage iznenadile su sovjetsku vojsku odlučnim napadima i povlačenjima. Sovjetska konjica bila je zatečena pa su se linije često remetile. Na bojištu je sudjelovalo skoro 10 000 konja, od kojih je ruskih bilo barem 7 000. Nakon tri dana konstantnih okršaja i ogromnih sovjetskih gubitaka, stiže naredba za povlačenje. Poljaci su slavili uspjeh, a iduće godine dogovorili su mir sa Sovjetima.

Većina Europljana pamtit će ju kao zadnju bitku konjica, no u Poljskoj joj se daje veća pozornost te je ostala upamćena kao simbol hrabrosti njihovog naroda koji se suočio s puno većom sovjetskom vojskom. Anti-sovjetski sentiment Poljaci će držati sve do kraja Hladnog rata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.