Zašto je vladar najveće države na svijetu naredio napad na Hrvatsku i Ugarsku?

Foto: Wikipedia

Mongoli su azijski narod koji je svojih pet minuta slave u svjetskoj povijesti imao tijekom 13. stoljeća. U to vrijeme Džingis-kan je centralizirao vlast i okupljao mongolska plemena, a onda je počeo osvajati Aziju. Mongoli su do sredine 13. stoljeća stigli u Europu, a najzapadnija točka do koje su stigli bila je upravo Hrvatska. Na današnji dan 1229. godine okrunjen je Džingis-kanov nasljednik Ogotaj, vladar koji je naredio paljenje hrvatskih srednjovjekovnih utvrda.

Što su Mongoli napravili u Europi?

Mongolska invazija može se interpretirati kao svojevrsni deus ex machina u Europi. Upali su na kontinent, kompletno poremetili tijek naše povijesti i onda brzo nestali. No, prije nego što su nestali, pokazali su koliko su napredniji od Europljana. Ključan faktor njihove uspješnosti bila je njihova konjica. Mongoli su u svojoj dalekoj domovini uzgajali specifičnu vrstu konja.

Ti su konji bili manji od europskih. Visoki tek 130 cm, bili su vrlo brzi i agilni te su pomogli oformiti mongolsku ratnu taktiku "lažnog povlačenja". U tom manevru Mongoli bi neprijatelje natjerali u zamke i brzo pobili protivničku konjicu, a zatim pobijedili u bitci.

Bela IV. bježi od mongolske horde

Mongolski bijes usmjeren na ugarsko-hrvatsku državu

Kada se Džingis-kan napokon pozabavio pitanjem nasljedstva, odabrao je svog trećeg sina Ogotaja. On se pokazao zdravim, ratno sposobnim i karizmatičnim mladićem pa ga je otac favorizirao u odnosu na ostale. Nakon što je postao vrhovni vladar ogromne mongolske države od Tihog oceana do Crnog mora, poslao je svog nećaka Batu-kana u Europu da ubije ugarskog kralja Belu IV. Bela je štitio pripadnike kumanskog plemena koji su iz prostora današnje Ukrajine bježali pred Mongolima.

Mongolska horda opustošila je Ugarsku 1240. godine, a iduće godine Bela je na njih poslao kraljevsku vojsku, koja je završila potučena. Osim što su u ratu bili puno sposobniji, Mongolima je u korist išao i broj vojnika. Na Ugarsku je krenulo njih 150.000.

Bela je odmah poslao svoje diplomate da potraže pomoć, no nikoga nije bilo briga. Sakrio se u Zagreb, gdje se Mongoli nisu dugo zadržali, a kasnije je pobjegao još južnije, u Klis i Trogir. Navodno je azil tražio i u Splitu, ali tamošnje plemstvo ga je odbilo. Kada su Mongoli čuli gdje se skriva, odmah su se uputili do obale i započeli opsadu.

Bela IV. preživio je igrom slučaja

Ipak, u ožujku 1241. stigla je vijest da je Ogotaj umro te da se sprema puč. Batu-kan nije imao drugog izbora nego prekinuti svoju kampanju i započeti dugačak put doma.

Postoje priče da su Mongoli sjašili sa svojih konja dok su prolazili kroz kršno područje Like i dalmatinskog zaleđa jer je teren bio previše brdovit i neprimjeren za ratovanje na kakvo su do tada bili navikli. U napadu na Klis poginule su tisuće Mongola. Bela IV. uspio je izvući živu glavu, a nakon toga odao je počast gradovima u kojima se skrivao te im je dodijelio statuse slobodnih kraljevskih gradova. 

Mongolski konji

Mongolska država raspala se brzo nakon toga i podijelila na više kneževina i kraljevstava koji nisu dugo opstali. U Europi su Mongoli ostali jedino u Rusiji, gdje su vladali gotovo dva stoljeća. Mnogi ruski povjesničari navode da je njihova zemlja u to vrijeme nazadovala, pa joj je trebalo još dvjesto godina da sustigne Europu, tek u doba Petra Velikog.

Osim što su zaustavili razvoj srednjovjekovne Rusije, Mongoli su veći problem napravili tada rastućem Osmanskom Carstvu. S njim su ratovali Ogotajevi nasljednici 1402. godine i nanijeli mu toliko težak poraz da se Osmanlije nisu oporavili nekoliko desetljeća. Time su učinili uslugu svim susjedima koje su Osmanlije ipak osvojili malo kasnije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.