Na Hvaru izvanredna sjednica, političari žele povisiti dopuštenu razinu buke?

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Na Hvaru će se danas u 12:30 održati izvanredna sjednica Gradskog vijeća na temu - Aktualno stanje u Gradu Hvaru. Kako doznaje Dalmatinski portal, razlog žurbe je pronalazak bilo kakvog zakonski izvedivog rješenja kako bi se povećala maksimalno dopuštena razina buke. 

Lokalni političari su se odlučili za taj manevar dan nakon što se Državni inspektorat pojavio na otoku i proveo nadzor nad objektima Carpe Diem obitelji. Rezultati tog nadzora nisu poznati, ali Carpe Diem je na svojim društvenim mrežama objavio da "zbog tehničkih razloga" odgađaju planiran party na Paklinskim otocima. 

Već održana sjednica Gradskog vijeća, zaključili su da će provoditi postojeće odluke i zakone

Podsjetimo, lokalni političari su na prošloj sjednici Gradskog vijeća zaključili da će početi provoditi postojeće odluke i zakone Republike Hrvatske. U posebnoj točki među donesenim zaključcima tražili su od sanitarnog inspektora da počne primjenjivati Zakon o buci uz redovita mjerenja.

Kada su se inspektori pojavili na otoku, kako doznaje Dalmatinski, od ljudi koji su direktno uključeni u slučaj, lokalna vlast u suradnji s ugostiteljima je spoznala da im ne odgovara zakon. Naime, pojedini ugostiteljski objekti ne mogu se staviti u zakonske okvire ako planiraju poslovati kao i do sada. Dozvoljena razina buke im je preniska i sada dio lokalnih političara nastoji pronaći način kako "legalizirati" bučnu glazbu.

Na Paklinskim otocima se partiji ne smiju održavati

No, legalizacija buke nije baš jednostavan zadatak. Ako se odluče za kreiranje posebne odluke, onda su malo požurili jer je kod donošenja takvog akta potrebno provesti javno savjetovanje. S druge strane, rad ugostiteljskih objekata podliježe zakonima. Što se tiče Paklinskih otoka, na tom dijelu Grad Hvar uopće nema ovlasti jer spadaju pod kategoriju zaštićenog i značajnog krajobraza koji je u nadležnosti Javne ustanove More i krš, tako da se tamo - ako ćemo se držati slova zakona - ni pod razno ne bi smjeli održavati partiji. 

Nijedan Carpe Diem nije registriran kao noćni klub

Što planiraju danas na sjednici Gradskog vijeća, Dalmatinski portal pokušao je doznati od gradonačelnika Rikarda Novaka i predsjednika vijeća Jurice Miličića, ali bezuspješno. Portal piše i da je poziv za sudjelovanje na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća vijećnicima poslan jutros.

 

Niti jedan Carpe Diem nema dozvolu za rad noću

Podsjećamo, Carpe Diem nema dozvolu za rad noću, niti jedan od njih nije noćni klub. Ne samo Carpe Diem, već nijedan od sestrinskih objekata, bilo da je riječ o onima u centru Hvara ili barovima na Paklinskim otocima gdje glazba ne smije prekoračiti 55 decibela. Takva buka se može usporediti s razgovorom dvoje ljudi, a na tom mjestu se najavljuju i održavaju partiji protivno Zakonu o zaštiti od buke. 

Pitanje je planira li Gradsko vijeće pokušati legalizirati tulume, pogotovo nakon vala nezadovoljstva lokalnog stanovništva koje je danima prosvjedovalo na hvarskoj rivi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.