Na Oktoberfestu pojačano osiguranje, bit će 600 policajaca. Cijena litre piva 15 eura

Foto: EPA

Minhenski Oktoberfest otvara se sutra, kad će posjetitelji potrčati prema šatorima pivovara kako bi popili svoje prve litre na najvećem narodnom slavlju u svijetu.

Međutim, ovogodišnja zabava održat će se nedugo nakon smrtonosnog napada na festivalu u zapadnom gradu Solingenu, pa će osiguranje biti pojačano.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Hermann rekao je da nije bilo nikakvih prijetnji koje bi ugrozile organizaciju 189. izdanja znamenitog dvotjednog slavlja, koje je prošle godine privuklo sedam milijuna posjetitelja. Ipak, vlasti tvrde da su u stanju visoke pripravnosti.

600 policajaca i nekoliko tisuća redara

Postoji sofisticiran sigurnosni koncept za Wiesn, kako se Oktoberfest još naziva - provjere na ulazu, zabrana unošenja velikih torbi, noževa i staklenih boca, velika prisutnost policije, pomične prometne prepreke i betonske tegle koje štite od napada automobilom.

Prvi put će se koristiti oko 40 ručnih detektora za metal za nasumične provjere, rekao je upravitelj festivala Clemens Baumgaertner. Bit će se raspoređeno oko 600 policajca. Također, angažirano je nekoliko tisuća redara, a između 1200 i 1500 zaposlit će i gradske vlasti.

"Učinili smo sve što možemo", rekao je minhenski gradonačelnik Dieter Reiter, koji će otvoriti festival.

Litra piva košta 15 eura

Moguće je da će više gunđanja biti zbog cijene piva. Ove godine došlo je do manjeg negodovanja jer cijena litre piva doseže i 15 eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.