Vlada odlučila: Ukidaju se trošarine na luksuzne proizvode, cigarete poskupljuju od 50 lipa do jedne kune!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

46 TOČAKA dnevnog reda na današnjoj sjednici Vlade, među njima i nacrt konačnog prijedloga Zakona o probaciji. Kroz sustav probacije provodi se sustav izvršenja sankcija izvan zatvora, objasnio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić kada je predstavljao nacrt Zakona o probaciji. Rekao je da bi ovaj Zakon trebao doprinjeti rasterećenju zatvorskog sustava.

"Ono što sada posebno naglašavamo to je taj rad za opće dobro. I do sada je postojala mogućnost, ali sada se širi mogućnost uvoda rada za opće dobro, zaštitnog nadzora, koji do sada nije postojao, drugačije reguliramo pitanje uvjetnog otpusta i postojanje posebnih obveza", istaknuo je Miljenić.

Ovaj Zakon će kroz određeno vrijeme zahtijevati dodatna zapošljavanja. Naime, sada postoji 50 službenika koji rade unutar ovog sustava, a u iduće tri godine planira ih se zaposliti još 90.

Na opsežnom Dnevnom redu današnje Vlade nalazi se, između ostalog i Nacrt konačnog prijedloga zakona o koncesijama, izmjena Zakona o zaštiti na radu, Nacrt prijedloga Zakona o sudovima, plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika te prijedlog uredbe o visini trošarine na cigarete i sitno rezani duhan.

 

Vlada ubrzava sudske procese

Vlada je predložila izmjenu i donošenje cijelog niza pravosudnih zakona koji bi trebali omogućiti ubrzanje sudskih procesa i rješavanje zaostalih predmeta. Premijer Zoran Milanović nazvao je to malom reformom.

"Provodimo prvu fazu usmjerenu na prvenstveno skraćivanje postupaka pred sudovima i uređenju tog postupovnog prava što će utjecati na zaostatke", obrazložio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić pa predstavio značajne izmjene u parničnim postupcima na građanskim i trgovačkim sudovima gdje je preko 95 tisuća predmeta starijih od tri godine i 13,5 tisuća starijih od 10 godina.


Drugostupanjskim sudovima bit će zabranjeno višekratno ukidanje prvostupanjskim presuda. Svi materijali morat će se dostavljati elektroničkim putem, za sporove manje materijalne vrijednosti neće se ni započinjati sudski procesi, a stranka koja tuži morat će odmah priložiti sve dokaze.

"To su te male reforme. Ne revolucija, nego male reforme. Kada netko pita gdje su reforme, to je reforma. Ja bih mogao sada postaviti pitanje ne vama i ne ovoj Vladi 'A zašto tek sad'. Ovo je nešto što je do sada bilo ne utrka s preponama nego utrka kroz minsko polje obijesnog parničenja i sad se pretvara u jednu utrku s preponama jer morate imati prepone na putu, ali ne minsko polje", komentirao je premijer Milanović i zaključio kako je riječ o jednom od 10 preostalih uvjeta koje je Hrvatskoj u monitoringu postavila Europska unija.

Na dnevnom redu dadilje, duhan...

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade naći će se prijedlog zakona o dadiljama kojim će se regulirati zapošljavanje osoba koje obavljaju tu djelatnost. Djelatnost dadilje obuhvaća čuvanje, brigu i skrb za djecu u dobi do 14. godina starosti u stambenom ili poslovnom prostoru koji služi za obavljanje djelatnosti dadilje ili u stambenom prostoru roditelja. Jedna dadilja moći će čuvati najviše šestero djece, kratki su naglasci potpuno novog zakona.


"Stvaranjem zakonodavnog okvira za obavljanje djelatnosti dadilje stvorit će se pravni temelj za sigurno istandardizirano obavljanje djelatnosti dadilje, obzirom da u postojećoj legislativi ne postoji uporište za obavljanje djelatnosti dadilje", objasnila je  zakonski prijedlog ministrica Milanka Opačić.

Cigarete poskupljuju za jednu kunu

Vlada je povećala trošarine na cigarete i sitno rezani duhan sa 33 posto na 36 posto od maloprodajne cijene, zbog čega će cigarete prosječno poskupjeti od 50 lipa do jedne kune, a one jeftinije i nešto više. Ministar financija Slavko Linić najavio je da će biti još dizanja trošarina do srpnja iduće godine, jer to od Hrvatske traži Europska unija u kojoj su trošarine na cigarete daleko veće, a cigarete skuplje.

"Nadamo se da ćemo politikom trošarina uspjeti definirati odnose prema najjeftinijih cigaretama koje su koji puta predmet dumping politike prodavača u Hrvatskoj jer se neke, rekao bih, srednje cjenovne cigarete prodaju po najnižim cijenama samo da bi dobili tržište u Hrvatskoj. Ako uspijemo, u razgovorima s Europskom unijom, onda nas očekuje da utvrdimo ne samo najnižu trošarinu, nego i najnižu cijenu kuticija, a sve iz razloga da bi se borili protiv dumping prodaje u Hrvatskoj. Naravno, do šestog mjeseca ćemo morati uskladiti i onu odredbu Europske unije koja od nas traži da jednostavno imamo vrlo visok prosjek trošarina, a to je 64 eura na 1.000 komada što znači daljnje dizanje trošarina. Tada ćemo, naravno, imati i nešto veće poskupljenje kod onih skupljih cigareta, a sve po modelu koliko će biti fiksna, a koliko proporcionalna trošarina. S ovim promjenama očekujemo da će u prosjeku cijena kuticija rasti za jednu kunu. Isto tako predlažemo, s obzirom da duže nismo vršili korekciju na sitno rezani duhan, da sa sadašnjih 234 kune dignemo na 325 kuna za jedan kilogram", rekao je Linić.

Ukidanje trošarina na luksuz

Prijedlogom zakona o prestanku važenja Zakona o posebnom porezu na luksuzne proizvode predviđa se ukidanje tog posebnog poreza od 1. siječnja. Ukupni fiskalni pokazatelji pokazuju da predmetni porezni oblik ostvaruje zanemarive prihode za državni proračun te da je, uzimajući u obzir administrativne troškove ubiranja poreza i provedbu poreznog nadzora te utjecaj na gospodarske subjekte i njihovu aktivnost te s time u vezi potrošnju predmeta oporezivanja na hrvatskom tržištu, već u ovome trenutku neopravdan, neučinkovit i neelastičan porezni oblik, stoji u obrazloženju prijedloga Ministarstva financija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.