Na Wall Streetu burzovni indeksi pali oko 1 posto

Foto: EPA

Na Wall Streetu su jučer cijene dionica pale oko 1 posto jer ulagače zabrinjava situacija na Bliskom istoku i rast cijena nafte, a splasnule su i nade u oštro smanjenje kamatnih stopa američke središnje banke.

Dow Jones oslabio je 0.94 posto, na 41.954 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0.96 posto, na 5.695 bodova, a Nasdaq indeks 1.18 posto, na 17.923 boda.

Tako su Dow Jones i S&P 500 skliznuli s rekordnih razina, što je, među ostalim, posljedica smanjenih izgleda da će Fed nastaviti s oštrim smanjenjem kamata, nakon što ih je u rujnu srezao za 0.50 postotnih bodova.

Fed neće žuriti s poticanjem rasta američkog gospodarstva

U petak objavljeni podaci pokazali su da je situacija na američkom tržištu rada bolja nego što se mislilo, pa Fed ne treba žuriti s poticanjem rasta gospodarstva.

Osim toga, zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku, između Izraela i Irana, cijene nafte već danima snažno rastu, što bi moglo izazvati jačanje inflacije. Zbog toga se na tržištu procjenjuje da su izgledi da će Fed u studenome srezati kamatne stope za daljnjih 0.50 postotnih bodova spali na samo 15-ak posto.

Puno je izglednije da će kamate biti smanjene za 0.25 postotnih bodova.

Novi podaci o inflaciji u SAD-u u fokusu ulagača ovog tjedna

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti novi podaci o inflaciji u SAD-u, kao i poslovni rezultati kompanija i banaka, s obzirom da krajem tjedna počinje sezona objava kvartalnih financijskih izvješća.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.28 posto, na 8.303 boda, a pariški CAC 0.46 posto, na 7.576 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 0.09 posto, na 19.104 boda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.