Nabavljali podatke o mrtvima, otimali nekretnine nasljednicima pa ih preprodavali

Foto: Pixsell

Prijevara s nekretninama zbog koje se u problemima s pravosuđem našlo čak 26 osoba dobila je epilog na sudu. Dvojica od ukupno 26 okrivljenih u aferi s preprodajom tuđih nekretnina u Zagrebu između 2019. i 2022. priznala su krivnju. Skupinu kojoj su pripadali predvodio je Krešo Matić, a dvojica koja su sve priznala pomagala su mu u prijevarama. Dobili su samo uvjetne kazne, iako je šteta koju je ova skupina napravila ogromna, piše N1.

Prijevara s nekretninama krimen je koji se stavljao na teret dvjema osobama koje su sada priznale da su sudjelovale u nezakonitom prenošenju vlasništva na članove Matićeve grupe, za što vlasnici nekretnina uopće nisu znali.

Kako su prevaranti preuzimali nekretnine?

Modus je bio uhodan - nabavljali su podatke ljudi koji su preminuli, a njihova imovina nije bila još raspoređena nasljednicima ili pak onih vlasnika koji nisu bili u stanju štititi svoje pravne interese.

Zatim su te nekretnine preprodavali. Sjedište zločinačke grupe bilo je u samom središtu Zagreba, na Trgu bana Jelačića gdje je bilo sjedište odvjetnika koji je, prema priznanju dvojice članova grupe, tamo pružao pravne savjete, ne bi li stvorio privid da Krešo Matić zakonito trguje nekretninama. Dvojica osuđenih pristali su da na njihova imena budu sklapani lažni ugovori i uknjižene nekretnine.

Koliko su ilegalno zaradili?

Skupina je, stoji u presudi, imala angažirane i čuvare nekretnina. Ukupna šteta koju su tako napravili nasljednicima nekretnina iznosi gotovo 18 milijuna kuna, odnosno oko 2.4 milijuna eura.

Buduće vlasnike, koji su uplatili dio kupoprodajne cijene, a nekretnine nikada nisu mogli preuzeti, oštetili su za gotovo 112 tisuća eura, navodi se u optužnici.

Daljnjom preprodajom nekretnina do kojih su na ovaj način došli zaradili su, tvrdi tužiteljstvo, oko 846 tisuća eura. Taj novac je, navodi se u optužnici, Krešo Matić podijelio je sa svojim najbližim suradnicima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.