Nacional: Imamo snimke na kojima savjetnik ministra Filipovića reketari medij

Foto: PIXSELL/Luka Stanzl

Tjednik Nacional u novom je broju objavio transkript razgovora koji su vodili Jurica Lovrinčević, savjetnik ministra gospodarstva Davora Filipovića, i novinar Mreže TV Marin Vlahović.

Nacional navodi da snimke do kojih su došli eksplicitno ilustriraju kako osoba od posebnog povjerenja premijera Andreja Plenkovića i Davora Filipovića, savjetnik Jurica Lovrinčević, trguje utjecajem te da za sebe pokušava iznuditi dio državnog novca.

Filipovićev savjetnik tvrdio da kontrolira oglašivačke budžete državnih firmi

Nacional tvrdi da je proteklog tjedna dobio više audiosnimki koje je novinar Marin Vlahović snimio tijekom razgovora koje je vodio s Juricom Lovrinčevićem. Ti razgovori otkrivaju da se Lovrinčević predstavlja kao osoba koja kontrolira oglašivačke budžete većeg broja državnih tvrtki, fondova, agencija i drugih institucija te ih usmjerava prema mediju koji promiče njegove interese i promovira ministra Davora Filipovića.

Nacional piše da se radi o ukupno 200.000 eura, od čega su neke promidžbene kampanje već realizirane ili su u tijeku, a dio bi bio odrađen iduće godine.

Tjednik piše da se novac trebao podijeliti tako što bi polovicu zadržala televizija, a da od tog novca mogu nastaviti raditi Marko Ljubić i Vlahović, koji na Mreži TV imaju emisiju.

"Nabroji mu sve firme koje kontroliram. Jedino što tražim da s nama podijeli"

Ali, piše Nacional, Lovrinčević je tražio dio isplaćenog novca nazad, i to da mu ga vrati Vlahović.

"Nabroji mu sve firme koje kontroliram. Znači, Janaf, Fond za nuklearnu energiju, to ti je sve ispod mene. Zatim ovaj fond za okoliš, Hrvatske vode. Osim Ministarstva i osim Hamaga, to sve ja kontroliram. Iz svih tih izvora ja mogu pustit", govori Lovrinčević Vlahoviću, misleći pritom na Sašu Englera, direktora izdavača Mreže TV-a.

"Ako bude korektan", odgovara mu Vlahović, na što mu Filipovićev savjetnik uzvraća: "Ako bude korektan. Da. Jedino što tražim da s nama podjeli", navodi Nacional u objavljenim transkriptima.

Vlahović je također Nacionalu rekao da mu je Engler rekao da su mu iz Ministarstva gospodarstva blokirali razna financiranja i zamolio ga da popriča s Lovrinčevićem. Navodi da ga je pokušao uvjeriti da ne ucjenjuje Englera, ali da mu je Lovrinčević rekao da mu je Engler ostao dužan 15 tisuća eura te da neće prestati dok mu ne vrati taj novac.

Vlahović je rekao Nacionalu da je Lovrinčević očekivao da mu Engler isplati natrag polovicu od svakog budućeg uplaćenog iznosa, umanjenog za 30 posto raznih poreznih davanja. 

Tko je Lovrinčević?

Lovrinčević je manjinski suvlasnik Pevexa, bio je i direktor te tvrtke te je prijatelj ministra Filipovića i njegov najpouzdaniji suradnik.

Ministar ga je uzeo za posebnog savjetnika nakon što je imenovan na tu funkciju i dao mu prilične ovlasti u Ministarstvu. Nacional piše i da je on Plenkovićev miljenik te da se u Filipovićevom ministarstvu već dulje ponaša kao da je ministar, a ne savjetnik.

Bačić: Ako je ovo točno, Lovrinčevićeva karijera u Ministarstvu je završena

Nacionalov tekst komentirao i potpredsjednik vlade Branko Bačić, koji navodi da nije detaljno upoznat s tim.

"Vidio sam samo naslov, nisam uspio to pročitati. Vidio sam… U svakom slučaju, treba vidjeti koliko su ti transkripti točni. Ako je to točno, to je za svaku osudu", kazao je ministar Bačić, prenosi N1.

"Ako je to točno, jasno je da je njegova karijera u Ministarstvu završena", rekao je Bačić o tome.

"Ako je točno to što sam pročitao, osuđujem to. To je neprihvatljivo, ne smije se to događati. Treba se pažljivo ponašati sa sredstvima naših poreznih obveznika, nikakva zlouporaba položaja ne dolazi u obzir, to je kazneno djelo. Nisam detaljno upoznat. Ako je točno, mislim da je zaključen njegov rad u Ministarstvu. Ako je točno", zaključio je Bačić.

O svemu ovome poslali smo upit Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Odgovor ćemo objaviti ako ga dobijemo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.