Nacional: Penava u vrh sabora zaposlio bivšeg poreznika prijavljenog za korupciju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Šef DP-a i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, ujedno potpredsjednik sabora, neposredno je nakon ulaska u vladajuću koaliciju s HDZ-om nakon izbora, promovirao predstojnika svog ureda u saboru. Riječ je o Darku Mataniću, bivšem porezniku koji je dotad hrvatskoj javnosti bio nepoznat. 

Nacional navodi da je Matanić u političkom smislu "osoba dramatično opterećena teškim tužbama da je kao zaposlenik vukovarske Porezne uprave tražio mito i trgovao utjecajem".

"Penava je promovirao Matanića u sabor posve svjestan teških optužbi za korupciju protiv njega"

Matanić je završio je sveučilišni specijalistički studij kaznenog prava u Osijeku koji traje tri semestra. Pri Područnom uredu Vukovar bio voditelj Službe za naplatu i ovrhu Porezne uprave u razdoblju od 1. srpnja 2012. do 22. rujna 2016. te ponovo od 1. travnja 2018. do trenutka kad je pod intrigantnim okolnostima odstupio s te dužnosti, navodi Nacional.

Nacional piše da izvori dobro upoznati sa zbivanjima u Vukovaru govore da je Matanić potom kratko vrijeme, kroz pozadinsku asistenciju Penave, nastavio raditi u vukovarskoj bolnici. Penava je s te pozicije promovirao Matanića u sabor, posve svjestan teških optužbi za korupciju protiv Matanića, izjavio je to osječki poduzetnik Josip Korman koncem prošlog tjedna za Nacional.

Osječki poduzetnik optužuje Matanića

Korman, po zanimanju automehaničar sa srednjom stručnom spremom, koji tvrdi da o svemu tome ima neposredna saznanja te ih je odlučio i ekstenzivno opisati.

Korman tvrdi da je Matanić tražio mito i trgovao utjecajem u razdoblju u kojem su i Penava i Matanić bili tijesno povezani s HDZ-om.

Poduzetnik kaže i da su se upravo tijekom tog razdoblja njih dvojica evidentno zbližila, do te mjere da je Penava, kao prva politička figura ključnog koalicijskog partnera koji je HDZ-u omogućio treći uzastopni mandat na vlasti, odlučio Matanića, unatoč svemu, promovirati na prestižnu službeničku poziciju unutar sabora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.