Nad Balkan opet stiže saharski pijesak: "Snažno utječe na kvalitetu zraka"

Foto: CAMS

Prema predviđanjima Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS), očekuje se da će nova epizoda saharske prašine doći do jugoistočne Europe i istočnog Mediterana ovog tjedna. Predviđa se da će posljednja epizoda dosegnuti vrhunac tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana s povećanom koncentracijom grubih čestica, PM10, na razini tla u jugoistočnoj Europi i drugim dijelovima istočnog Mediterana. 

Od 10. lipnja predviđanja CAMS-a pokazuju epizodu prijenosa prašine u Sahari koja prelazi središnji i istočni Mediteran, što rezultira visokim površinskim koncentracijama PM10 u područjima kao što su Bugarska, Cipar ili Grčka tijekom nekoliko dana s vrijednostima znatno iznad 24-satnog prosjeka praga izloženosti od 50 µg/m3 koji je uspostavila Europska unija za kvalitetu zraka.

Navedeno ukazuje na značajno smanjenje kvalitete zraka u tim zemljama, zajedno s mogućnošću maglovitog neba u pogođenim regijama. S najvišim vrijednostima koje će se najvjerojatnije dogoditi 13. lipnja, CAMS predviđa da će dnevni maksimum PM10 dosegnuti koncentracije čak i iznad 100 µg/m3, što ukazuje na vrlo lošu kvalitetu zraka na temelju indeksa kvalitete zraka Europske agencije za okoliš u nekim dijelovima ovih zemalja.

Dvije nedavne epizode

To slijedi dvije nedavne epizode prijenosa saharskog pijeska koje su se dogodile između 3. lipnja i 7. lipnja. Prva je također utjecala na jugoistočnu Europu i istočni Mediteran. Druga je prešla sjeverozapadnu Afriku, stigavši do Iberijskog poluotoka, južne Francuske i sjeverne Italije. Ove nedavne epizode su najnovije u nizu događaja prijenosa saharske prašine preko Mediterana i južne Europe do sada u 2024. godini.

Mark Parrington, viši znanstvenik u Copernicus službi za nadzor atmosfere, kaže: “Prijenos saharske prašine preko Sredozemlja u Europu nije neuobičajen. Promatranja pokazuju porast intenziteta i učestalosti ovih događaja za neke dijelove Europe posljednjih godina, naglašavajući važnost kontinuiranog praćenja naše atmosfere kako bismo razumjeli da bi se kvaliteta zraka mogla promijeniti u odnosu na te epizode.”

Epizodu su pomno pratile nacionalne vlasti nekih od najpogođenijih zemalja: Bugarske, Grčke i Cipra, koje trenutno surađuju s CAMS-om u okviru Nacionalnog programa suradnje kako bi dodatno povećale točnost i pouzdanost prognoza prašine.

AtmoHub web-portal koji pruža prognozu CAMS Regional Ensemble za Grčku (Pokrenuto 11. lipnja 2024. vrijedi za 13. lipnja 2024. u 23:00 CEST). Polja smanjene skale proizvodi NOA u prostornoj rezoluciji od 2 km i bit će pružena putem AtmoHuba u okviru CAMS NCP. (Izvor: Atmohub/NOA)

Vassilis Amiridis, direktor istraživanja Nacionalnog opservatorija u Ateni (NOA) u Grčkoj komentira: “NOA je pratila epizode prodora saharske prašine u Grčku , kako bi informirala stanovništvo o njihovoj ozbiljnosti i potencijalnom utjecaju na kvalitetu zraka. Podaci CAMS-a bili su temeljni za precizno praćenje najnovijeg prijenosa prašine na velike udaljenosti, pomažući nam da se pripremimo za njegove potencijalne negativne utjecaje. NOA je podržana od strane CAMS Nacionalnog programa suradnje za razvoj i pružanje smanjenih prognoza u rezoluciji od 2 km koristeći CAMS i lokalne podatke sa zemaljskih daljinskih senzora u Grčkoj.”

Elena Hristova, voditeljica odjela Nacionalnog instituta za meteorologiju i hidrologiju (NIMH) u Bugarskoj, navodi: „Kako sve više epizoda prašine u Sahari pogađa Bugarsku, posebnu pozornost posvećujemo tim događajima. Konkretne informacije o njihovom intenzitetu i ponašanju bitne su za podizanje svijesti stanovništva o njihovim zdravstvenim implikacijama i za planiranje u ključnim sektorima kao što je proizvodnja energije. NIMH, kao dio Nacionalnog programa suradnje CAMS-a, u operativnom načinu pruža prognoze vezane uz prašinu za šire područje koje pokriva Balkan i Bugarsku, koristeći podatke iz regionalnih i globalnih CAMS modela prognoza."

Silas Michaelides, glavni operativni menadžer u Centru za izvrsnost ERATOSTHENES, dodaje za Cipar:„Povećanje intenziteta i učestalosti epizoda prijenosa prašine na velike udaljenosti u Sahari predstavlja zabrinutost koja nadilazi nacionalne granice, čineći međunarodnu znanstvenu suradnju i nadnacionalne inicijative poput Kopernik je nužan za daljnji razvoj našeg razumijevanja Zemljinog sustava."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.